Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forwards mål är ÖSK:s mardröm

På Trängens läktare pratade publiken om BK Forward mot ÖSK i superettan nästa år.
ÖSK är på väg att halka ner, och BK Forward närmar sig från andra hållet.
Utklassningen av serieledaren var total när Forward höll nollan, visade tålamod och svarade för säsongens bästa insats.

Annons

För ÖSK är det tabubelagt att snacka om superettan. En hotande fallucka ner bland lågorna. För Forward är det en hiss upp i himlen.

Skulle allsvenskan, superettan och division 1 norra stoppas just nu skulle ÖSK vara nere i superettan, Degerfors skulle hänga kvar och Forward hade varit bara en poäng från kval och två från direktuppflyttning.

Den här hösten är på väg att bli historiskt spännande. Alla som har naglar kvar in på senhösten får gärna skicka ett mejl till mig. Jag tror att ni kommer att vara lätträknade.

Tillsammans med drygt 440 andra tog jag mig till Trängens IP för toppmötet med IK Frej. Jag hade tänkt ett break från solandet – men blev ändå bländad direkt. För det blixtrade nämligen från Robert Walkers vänsterfot.

Han sköt som om bollen var fäst på en lina med en raket från vänsterfoten upp i krysset.

Två långskott. Två kryss. Tre minuter. Tre poäng. Enkel matematik.

Walker firade det andra målet med att springa bort till tränaren Axel Kjäll, som efter det andra målet sprutade kallvatten på Walkers stekheta fot. Kjälls vattengest drog nästan lika mycket applåder på läktaren som Walkers mål. Så uppträder ett lag i harmoni.

Tydliga roller, snabba fötter och elva spelare som gjorde jobbet i 90 minuter. Forward kommer att vara ett topplag den här säsongen.

I backlinjen är konkurrensen stenhård. Hur många division 1-lag skulle exempelvis låta ex-allsvenske Markus Gustafson sitta på bänken – för att hoppa in som defensiv mittfältare i slutminuterna. I stället utgjorde Johannes Gustafsson och Rasmus Östman lyckat mittbackspar.

Talangfulle målvakten Jacob Rinne gav trygghet både med fötter och händer. Boxade det som behövdes, fångade in det andra. Stod även kvar iskallt och fångade in två lobbförsök från Frejs anfallare. En klar kandidat till titeln som Örebrofotbollens bäste målvakt.

En annan faktor som pekar på en lyckad säsong är organisationen runt laget. Jag tänker inte minst på Forwards assisterande tränare Johan Svensson som ofta hamnar i Axel Kjälls rubrikskugga.

Svensson har gjort ett jättejobb med fysbiten, som han ansvarar för. Jag har aldrig sett BK Forward så här tränat. Robin Ingvarsson och Stellan Carlsson (avstängd och på läktaren mot Frej) kan knappast ha varit så här bitiga tidigare i karriärerna. Men ändå fått behålla rivet i steget.

Kul också att se och höra Fredrik ”Honken” Holmquist i föreningen. En skön idémaskin som pepprar både mejl och sms och gör allt för att få klubben att synas. Men fortfarande är han på sina håll starkt förknippad med Sköllersta, efter alla år där.

Fråga NA:s inhoppare Eric Fielder som ringde ”Honken” i pausen av Champions league-finalen för att höra hur det hade gått för Sköllersta. ”Honken” trodde frågorna handlade om Forwards match mot Väsby och resultatet i blaskan blev lindrigt sagt aningen förvirrat.

Litet frågetecken till stora spelare. Två vänsterfötter i anfallet, Robert Walker och Kristoffer Näfver.

Näfver har haft problem med en ljumskskada. Walker tvingades akutknäcka ryggen under matchen.

NA-bloggarna är livsviktiga vapen om Forward ska gå upp i superettan. Stellan Carlsson finns där bakom också. Men sedan ser det tunnare ut. Friska spetsar avgör om laget blir topp tre eller topp sju. Så jämn är den här serien.

Jag inte kan låta bli att berömma Erik Björndahls inställning, som är som hämtad från en Charlie Chaplin-film. Oavsett hur mycket stryk han får eller hur illa han landar så vet man att det gör ännu ondare i nästa situation.

Och att någon ändå kommer dra upp Björndahls tröja och skruva på full fart igen.

Visste ni att Tobias Grahn hoppat över sommarlovet och extraknäcker i Forward? Man kan i alla fall tro det för lika som bär-spelaren Daniel Björnquist fick äntligen göra debut.

En jättetalang som inte haft det lätt i år.

Kom från ÖSK Ungdom till Forward med en höftskada, fick ett ben i foten sönderstämplat på försäsongen och när han skulle göra debut drabbades ”Dajje” av ett mystiskt tarmvirus som sänkte honom i ytterligare två veckor.

Efter två månader av mörker klev han ut i solljuset.

En vinnarskalle som ni garanterat kommer få läsa mycket mer om i NA de närmaste åren.

Mer läsning

Annons