Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistkungen om kontraktsläget: ”Varit här ett tag…”

Med två nya målgivande passningar utökade Eric Jernberg ledningen i superettans assistliga. Sedan svarade Degerforsmittfältaren på frågan om framtiden.

Annons

Eric Jernbergs känsliga vänsterfot har varit hetare än någonsin i vår.

I tolfte matchen, onsdagskvällens 3–1-seger hemma mot AFC United, kom assist nummer sju och åtta från den 27-årige värmlänningen – varav fem varit hörnor och en, i går, frispark.

– Känns kul att få bidra för en gångs skull, säger Jernberg.

Sen Jernberg kom till Dif från Sirius i sommarfönstret 2010 har han åkt in och ut ur startelvan. Tre matcher från start första hösten, sedan 19-11-23-12 över fyra säsonger.

Först i år har han fått det hundraprocentiga förtroendet, och i frånvaron av en Johan Bertilsson eller Sebastian Castro-Tello dessutom ett betydligt större manöverutrymme från sin position bredvid Tobias Solberg på Difs defensiva mittfält. Som mot AFC.

– Det var som vanligt i kväll. Jag fick ha mycket boll. Fick fördela, styra och ställa. Men det var inget riktigt drag i matchen, tycker jag. Kändes avslaget, nästan. Frånsett de första fem minuterna var vi ganska överlägsna. De tre senaste matcherna har det varit mycket högre tempo, det är stor skillnad på de lag vi mötte då (Sirius, Varberg och Östersund) och AFC, säger Jernberg som alltså svarade för två målgivande passningar.

Först den läckra, snabbt slagna frisparken som Marcus Astvald nickade in till 2–1 i första halvlek. En variant som överrumplade hela AFC-försvaret, som höll på att ställa upp muren för en frispark på straffområdesgränsen när Jernberg plötsligt såg tomrummet i bortre delen av straffområdet och skyfflade iväg bollen.

– Jag tänkte först att jag skulle skjuta, så såg jag att det var tomt på bortre och skrek på honom: ”’Mackan’, ’Mackan’!” Så han bågade ut och jag lyfte in den. Det hade varit känsligt att slå bort en sådan frispark. Chippar man bort ett sånt läge, det är inte roligt. Men den här gången blev det bra. Bra tajming i allting, bra nick av ”Mackan” också, säger Jernberg.

Sedan skarven i djupet till en sopren Govand Haidar, som rullade in bollen bakom en vilt offsideprotesterande och för det sedermera varnad Josh Wicks i AFC-målet. 3–1 tio minuter in i andra halvlek, nyförvärvets första superettamål.

– Govand skrek på mig när jag fick bollen av ”Ludde” (Ludvig Fritzson) och först trodde jag också att han var offside och stressade iväg bollen. Men han fick med sig den i steget och avslutade snyggt. Det var spiken, säger Jernberg.

Jernberg är en av hela åtta spelare i Difs startelva mot AFC som sitter på utgående kontrakt (de andra är August Strömberg, Patrik Anttonen, Daniel Sundgren, Erik Nilsson, Tobias Solberg, Marcus Astvald och Peter Samuelsson, detsamma gäller dessutom inhopparna Marcus de Bruin och Alexander ”Nutt” Andersson). Frågan är om den starka våren fått upp allsvenska ögon för superettans hetaste vänsterfot.

– Jag har ju varit här ett tag … Och de här assisten har väl varit bra reklam, även om jag inte vet om klubbarna kollar på sånt. Vi år se vad det blir och hur kroppen känns. Och hur det går med Degerfors i höst.

Ja, fortfarande finns förstås chansen att kliva upp med det rödvita laget. Efter onsdagens seger skiljer bara två poäng upp till allsvensk kvalplats efter 13 omgångar. Två matcher återstår av vårsäsongen. Härnäst Syrianska hemma på torsdag, med Jernberg på läktaren efter säsongens tredje gula kort mot AFC.

– Lite onödigt. Jag blev lite sen i den duellen. Kände att det var ett bra läge att kontra och blev lite stressad. Jag visste ju att jag hade två sedan tidigare, så det var jäkligt tungt när man kom på sig själv med att göra bort sig. Det är tråkigt, väldigt tungt att gå två veckor utan match.

Jernberg får trösta sig med jippot veckan därpå, den 23 juni, när Degerfors gästar Edsvalla, Jernbergs moderklubb, som en del i division 6-lagets 90-årsfirande.

– Det ska bli roligt att komma hem. Jag vill spela i Edsvallas lag då, med brorsan (Carlstad Uniteds André Jernberg) och Henrik Eklöf och grabbarna. Det blir kul.

Läs mer om matchen i torsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning här intill!

Kontraktsläget i Degerfors

Spelare med utgående kontrakt: Jonas Bohlin (mv), Oscar Klasson (mv), August Strömberg (mv, startade i går), Patrik Anttonen (b, startade i går), Marcus de Bruin, Daniel Sundgren (b, startade i går), Erik Nilsson (b/mf, startade i går), Marcus Astvald (mf, startade i går), Eric Jernberg (mf, startade i går), Tobias Solberg (mf, startade i går), Alexander "Nutt" Andersson (anf, inhoppare i går), Peter Samuelsson (anf, startade i går).

Spelare under kontrakt 2016: Hannes Fritszon (b, kontrakt över 2017), Andreas Holmberg (b, kontrakt över 2016, inhoppare i går), Erik Sachs (b, kontrakt över 2017), Hampus Zackrisson (b, kontrakt över 2017, spelade från start i går), Ludvig Fritzson (mf, kontrakt över 2017, spelade från start i går), Govand Haidar (mf, kontrakt över 2017, spelade från start i går), Fuad Hyseni (mf, kontrakt över 2016), Lawal Ismail (mf, kontrakt över 2016), Boris Lumbana (mf, kontrakt över 2016), Simon Molander (anf, kontrakt över 2016).

Mer läsning

Annons