Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertilsson om tunga tiden: "Nanne var problemet"

Succé i Degerfors. Nu talar Johan Bertilsson ut om den tuffa tiden i Kalmar, att hitta tillbaka till glädjen – och Nanne Bergstrand.

Annons

I dag startar Degerfors IF om efter semestern, med bortamatch mot Värnamo.

För mittfältaren Johan Bertilsson, tvåa i superettans skytteliga med nio baljor, innebar den tolv dagar långa ledigheten fiske, en resa till Ullared och spontanfotboll hemma i Hova.

Men nu hoppas 25-åringen vara tillbaka i den superform som gav fem mål på tre sista matcherna före uppehållet: Hattricket i 4–2-segern mot Falkenberg, avgörande 2–1-målet mot Assyriska och enda målet mot Brage.

– Det kändes ändå som om uppehållet kom lägligt ändå, det var lite segt uppe i Borlänge. Svårt att veta var man står nu, men det känns som om farten varit bra på träningarna i början av veckan, säger han.

Senast Johan Bertilsson spelade i Degerfors IF gjorde han också succé.

Då följde han upp tio mål på 25 matcher i norrettan 2009 med sex mål och sex assist på första 13 matcher i superettan 2010. Fick ett fyraårskontrakt av Kalmar lagom till sommaren – och fastnade direkt i frysboxen.

Sex matcher från start den första hösten blev bara fem på hela 2011, och efter endast tre starter våren 2012 valde han utlåning till Jönköping för att ta sig ur ekorrhjulet. 2013 tillhör Bertilsson fortfarande Kalmar, men är utlånad på helår till Dif.

Tillbaka i rödvitt har det plötsligt lossnat igen. Förklaringen är enkel: Bertilsson har hittat glädjen igen.

– Jag tappade det där mer och mer i Kalmar. Det blev en vardag att gå på träning som inte var rolig. Jag kände ingen större glädje till fotbollen. Och det tog tid att ta sig ur det där, det segt här också i vintras med allting. Ja, det har tagit tid att hitta den där spelglädjen som man måste ha för att göra riktigt bra ifrån sig.

Handlade det om situationen vid sidan om planen i Kalmar också?– Nej, det kan jag inte påstå. Vi hade jättebra umgänge och väldigt bra killar i laget, det var hur bra som helst. Jag trivdes. Problemet var tränaren, det var han som var så fruktansvärt tråkig att stå och lyssna på varje dag. Han var enda problemet. Så var det.

Tränaren ifråga heter Nanne Bergstrand, är inne på sin tolfte raka säsong i Kalmar och har vid flera tillfällen fått kritik från talanger som värvats till KFF men placerats i frysbox, likt Bertilsson.

Men Bergstrand har meddelat att han lämnar klubben efter säsongen, och samtidigt har Johan då ett halvår kvar på säsongen. Han kan bara spekulera om hur den sportsliga ledningen i klubben och en ännu inte tillsatt, ny tränare tänker kring hans situation.

– Jag vet inte vad klubben vill. Det känns konstigt om de vill ha ned en spelare på ett halvår. Jag skulle tro att de endera vill sälja mig för någon krona eller förlänga kontraktet, vilket jag har svårt att se att de gör. Men man ska inte tänka på det nu, det kommer nog bli bra, säger Bertilsson.

Istället fokuserar Bertilsson helt och hållet på återstarten av superettan. Dif har chansen att hänga på i racet om de allsvenska matcherna, och förutom Bertilssons målform har Degerfors allt flexiblare spelsystem varit en av nycklarna till framgången.

Efter att tidigare ha varit ett renodlat 4-2-3-1-lag har Dif senaste matcherna både spelat renodlat 4-4-2 med yttermittfältaren Amadaiya Rennie på topp bredvid Alexander ”Nutt” Andersson och växlat mellan uppställningarna.

För Bertilssons del har det inneburit att han fått pendla mellan vänsterkanten och sin egentliga favoritposition som central mittfältare, där han hela säsongen fått minimalt med speltid. Något han tidigare säsonger inte hade varit nöjd med men som han i sin nyfunna fotbollsglädje inte har några bekymmer med.

– Tidigare har jag inte varit nöjd när jag spelat på kanten. Men jag är lite äldre nu, förstår helheten bättre. Jag sa direkt när jag kom hit att jag inte skulle gnälla eller fundera utan köra på och tycka att det är kul bara att få spela. Då är förutsättningarna större för att lyckas, så nu kör jag bara. Vilken position jag spelar på gör detsamma, bara vi vinner och gör mål.

Mer läsning

Annons