Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bunjaki efter segern: "Vill möta Sverige"

På söndagen vann Kosovo sin första officiella landskamp någonsin. Efter den historiska segern avslöjar förbundskaptenen Albert Bunjaki sin dröm för NA: Att möta Sverige redan nästa år.

Annons
Kosovanska fans firar historiska segern.

1–0 mot Oman kommer är ett resultat för historieböckerna.

Inför 11 000 åskådare på Stadiumi i Qytetit i Pristina tog den nya fotbollsnationen Kosovo sin första seger någonsin i en officiell landskamp.

Bara timmar efter matchen fick NA en pratstund med förbundskaptenen Albert Bunjaki, tidigare assisterande tränare i ÖSK, som var tagen men samlad.

– Jag kan inte beskriva hur mycket det betyder. Men det säger något att hela vägen från arenan till hotellet, två mil, kantades av så mycket supportrar att spelarbussen behövde poliseskort, säger han men tillägger:

– Det här gläder mig otroligt mycket, men som jag sa på presskonferensen: Nu kan vi äntligen få jobba i lugn och ro. Vi har känt en stor press från media och supportrar här nere att ta en första seger, nu får vi arbetsro.

Kosovo, som i våras fick börja spela officiella träningslandskamper och som mot Oman spelade sin fjärde, är ännu inte godkänt av Fifa för att delta i kvalspel till EM och VM.

Men Bunjaki tror och hoppas att Kosovo ska få delta i kval redan om två år, till VM i Ryssland 2018, och har nu börjat bygga sitt lag.

– Den här samlingen hade vi en medelålder på 23,7 år i truppen, och vi hade en 16-åring som fick speltid i dag. Det kommer att krävas tid, men redan efter fyra månader som erkänd fotbollsnation slår vi ett lag som är rankat 67:a i världen. Så det har gått fort, säger Bunjaki.

Under de officiella landslagsdatumen i oktober kommer Kosovo spela två landskamper i USA, därefter väntar ytterligare två träningsmatcher i november. Och redan nästa år hoppas Bunjaki att en dröm ska gå i uppfyllelse.

– Att möta Sverige. Jag pratade med Tord Grip (assisterande förbundskapten i Kosovo, reds anm) om det i dag, att det hade varit grymt roligt om det kunde bli verklighet. Sverige har ju Montenegro i sin EM-kvalgrupp, och vi gränsar till Montenegro och liknar kanske dem i spelstilen. Det kan ha betydelse, säger Bunjaki.

Läs Bunjakis omdömen om Ilir Berishas landslagsdebut i måndagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons