Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cupmatch bröts – kaos efter planstormning

(UPPDATERAD 13.05) Distriktscupens semifinal mellan Delta Örebro och Örebro Syrianska gick till straffläggning – men den kunde aldrig genomföras. Nu står ord mot ord om vad som egentligen hände. Slutresultatet blir nu en skrivbordsfråga.

Annons

Det var i slutskedet av tisdagskvällens semifinal i distriktscupen, mellan division 5-klubben Delta Örebro och division 3-laget Örebro Syrianska, som kaoset brakade loss på Vivalla IP.

Åsikterna går isär om vad som egentligen hände, men fakta är att Delta kom tillbaka från sent 3–1-underläge och kvitterade till 3–3 på stopptid, och att ett antal supportrar då stormade planen för att fira.

Åskådarna lämnade planen, avspark gjordes och matchen blåstes av, men i väntan på den straffläggning som skulle tillgripas för att utse en vinnare valde Syrianska att lämna arenan, och matchen återupptogs aldrig.

NA har förgäves sökt Örebro Syrianskas tränare Barsaum Cicek , men en Syrianskaledare som vill vara anonym berättar om klubbens syn på det situationen:

– Vid 3–3-målet kom både ledare och publik från Delta in på planen, och i det läget var det jävligt obehagligt. När det sedan skulle bli straffläggning rusade hela publiken ned och ställde sig bakom målet, och då kändes det som att vi inte vågade vinna matchen. Hade vi gjort det vet man inte vad som hade hänt, det var väldigt otäckt. Så vi beslutade oss för att lämna, säger ledaren och fortsätter:

– Att matchen spårade ur berodde på domaren. Jag såg i hans ögon att han var rädd för situationen, han vågade inte bryta. Han tappade matchen totalt. Och ledarna i Delta gjorde inte saken bättre, de eldade upp situationen ännu mer genom att vara högljudda och aggressiva. En av deras ledare tittade en av våra spelare i ögonen, spottade på marken och kavlade upp ärmarna. Det var väldigt hotfull stämning.

Men varken domaren Salko Basic, Deltas ordförande och tränare Amer Aljanabi eller Örebro läns fotbollförbunds kanslichef Björn Aurell, som var på matchen som privatperson, delar Syrianskas bild av vad som hänt.

– Det är självklart inte bra att det kommer in åskådare på planen, det kommer Delta säkert att straffas för, men det är sådant som händer överallt. Det hände i VM också. Stämningen var inte hotfull eller aggressiv, och vi domare kände inte att vi behövde bryta matchen, säger Basic.

Du känner inte i efterhand att du borde ha agerat annorlunda?

– Nej, jag tyckte det var okej att fortsätta. Jag tror nog snarare att Syrianska var frustrerade på sig själva. De hade släppt in två mål på fem-sex minuter och var missnöjda.

Du har ingen förståelse för att Syrianska lämnade?

– Nej. Det här är första gången på 20 år som jag varit med om något liknande, som jag inte kunnat genomföra en match till slut. Det är förnedrande både för mig och för alla andra.

Björn Aurell stämmer in i den bild Basic ger av händelseförloppet.

– Det var barn och ungdomar som kom in på planen för att fira målet, och jag upplevde inte att det var något bråk eller någon obehaglig stämning. Däremot var det sannolikt en del munhuggning mellan spelare och ledare i de båda lagen, men jag stod på fel sida av planen för att kunna uppfatta vad som sades. Jag vet inte varför Syrianska valde att lämna, säger kanslichefen.

Deltatränaren Amer Aljanabi menar att det kan ligga taktiskt rävspel bakom att Syrianskas beslut att avvika från arenan.

– Syrianskas målvakt blev skadad under andra halvlek, och de fick sätta en utespelare i mål. Han släppte in två mål och då försökte de byta målvakt inför straffläggningen. När de inte fick det drog de därifrån. De sa: ”Vi vill inte spela, låt dem vinna.” Vi väntade på att de skulle komma tillbaka i fem minuter så vi skulle kunna slå straffarna, men de åkte bara därifrån, så domaren tvingades blåsa av, säger han och fortsätter:

– Vi frågade varför de kände sig rädda, och de sa att det var mycket folk bakom målet där vi skulle slå straffarna. Men det är ju ett staket bakom målet, så de åskådarna kan inte ta sig in på planen. Det är ju som på Behrn arena, där står också folk och hejar bakom målen.

Vid lunchtid på onsdagen fick NA tag i Örebro Syrianskas ordförande Viktor Josufsson, som läst Aljanabis, Aurells och Basics versioner av händelseförloppet:

– Allt som den anonyma Syrianskaledaren säger stämmer ju. Vi kände oss hotade och orsaken till att vi lämnade matchen var att vår säkerhet inte kunde garanteras. Min stora besvikelse är att förbundet inte verkar ta det här på allvar. Det är oroväckande, säger Josufsson och fortsätter:

– Deras tränare säger att det finns ett staket bakom målet, men det är ju öppet runt alla hörn och folk stod överallt. Säkert hade inget hänt, men man kan aldrig utesluta det. Det värsta var att det inte var publiken som var mest hotfull, utan deras ledare som hetsade upp stämningen. Det var de som var först in på planen vid målet också. Sedan snackar deras tränare om att vi försökte byta målvakt och sådana saker, men vi hade redan bestämt oss för att lämna när slutsignalen gick, vi skulle bara plocka ihop material.

Domare Salko Basic och kanslichef Björn Aurell kommer nu att skriva varsina rapporter om matchen till Örebro läns fotbollförbunds tävlingskommitté, som har att ta ställning till fyra olika alternativ:

Att fastställa segern för Delta till 3–0 eftersom Syrianska lämnade matchen, att ge Syrianska segern med 3–0 om det anses att Delta ”grovt åsidosatt” säkerheten kring matchen, att besluta om omspel eller att besluta om att återuppta matchen från där den avbröts och genomföra straffläggningen i efterhand.

Ett beslut som lär dröja åtminstone till nästa vecka, eftersom alla parter först måste ha möjlighet att yttra sig. Men både domare Basic och Deltatränaren Aljanabi är säkra på utgången.

– Beslutet blir att vi vinner matchen, det är jag 100 procent säker på. Vi kommer spela final mot Rynninge, säger Aljanabi.

– Syrianska kommer förlora matchen när de lämnar på det här viset, det finns ingen återvändo. Men Delta kommer säkert bli straffade med bötesbelopp, för det får inte komma in publik på planen på det här sättet, säger Basic.

I final väntar alltså Rynninge, som vann sin semifinal mot IFK Örebro med 1–0.

Mer läsning

Annons