Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Degerfors testar ÖSK-back

En ny Bertilsson står högst upp på Degerfors önskelista. En förstärkning till backlinjen är nummer två.
Sedan kan Dif stänga värvningsbutiken för den här gången.

Annons

– Vi får väl se om det blir några pengar över efter det, säger Patrik Werner, tränare och sportchef i Dif.

En lång lista av egenhändigt scoutade spelare och över 100 tips hade tröskats igenom och kokats ned till sju inbjudna provspelare.

I går intog Dif Stora Halla för första träningen efter en dryg månads semester, och då fanns fem av spelarna på plats: KB Karlskogas Alexander ”Nutt” Andersson och Martin Jatko, Carlstad Uniteds Jonas Olsson, ÖSK Ungdoms Daniel Björnqvist och Green Bay Phoenixs JC Banks.

Den som har störst chans att verkligen ta en plats i Dif är Olsson, som klubben ville köpa redan förra året. Då kom inte United och Dif överens om något pris. Nu är han kontraktslös och kostar bara 65 000 kronor i utbildningsbidrag.

– Jonas har gjort en lite sämre säsong i år jämfört med i fjol, men i dag gjorde han det bra, precis som när han provade med oss förra året. Han är en spelande back och kan spela på varenda position i backlinjen, säger Werner.

Förutom en back, där Olsson och Björnqvist är de två inbjudna spelarna, letar Dif också efter en spelare till Johan Bertilsson-rollen. Där har klubben bjudit in tre spelare: Banks, Skiljebos Christopher Brandeborn som tränar med Dif nästa vecka och Östersunds Ante Björkebaum som tvekar om provspel.

– Björkebaum vill hellre spela längst fram eller på en kant, och i de positionerna söker vi inga spelare. Vi vill ha honom i nummer tio-rollen. Men han har inte sagt definitivt nej, han skulle avvakta någon vecka och känna sig för.

Anfallaren ”Nutt”, som på grund av en ljumskskada bara rehabtränade i går, och defensiva mittfältaren Jatko är av samma skäl sannolikt längre från spel i Degerfors än de andra provspelarna på gårdagens träning.

– Visst skulle vi vilja ha en backup till Samuelsson på topp, men vi får väl se om det blir några pengar över efter att vi värvat en nummer tio och en back. Det är vår prioritet just nu. ”Nutt” är en målskytt och sådana är alltid bra. För Jatko är det en nackdel att vi redan har ganska många balansspelare i truppen, men vi ville ändå titta på honom eftersom han gjort det så bra i KB i år.

Degerfors provspelare

Jonas OlssonFödd: 7 december 1990.

Position: Mittback.

Klubb: Carlstad United.

Kommentar: Den av provspelarna som mest troligt kommer att få ett kontrakt. Dif försökte värva honom redan i fjol, och nu är han fri att lämna United. Spelade klokt och enkelt på gårdagens träning.

Werners kommentar: ”Jonas har gjort en lite sämre säsong i år jämfört med i fjol, men i dag gjorde han det bra, precis som när han provade med oss förra året.”

Daniel BjörnqvistFödd: 8 januari 1989.

Position: Högerback.

Klubb: ÖSK Ungdom.

Kommentar: Ung, stabil och lagkapten i division 2 redan som 20-åring. Hade det inte varit för Olsson är ett år äldre och har spelat ett steg högre upp så hade Björnqvist kunnat fylla ut Difs trupp.

Werners kommentar: ”Vi har sett honom och pratat med lite folk, och alla säger att han gjort väldigt bra ifrån sig. Han har utgående kontrakt.”

JC BanksÅlder: 24 augusti 1989.

Position: Anfallare, offensiv innermittfältare.

Klubb: Green Bay Phoenix.

Kommentar: Ett intressant namn, men en chansning. Kommer att behöva en rejäl svensk försäsong i kroppen för att blomma ut. Frågan är om han kommer att klara av tempot och om tekniken är bra nog.

Werners kommentar: ”Han var lite försiktig i vissa lägen men tog för sig mer och mer. Man ser redan nu att han är kvick och en bra fotbollsspelare.”

Martin JatkoFödd: 19 april 1989.

Position: Defensiv mittfältare.

Klubb: KB Karlskoga.

Kommentar: Gick från division 4 till att vara en av KB Karlskogas viktigaste spelare – från första matchen. Klivet till superettan är minst lika stort, och på gårdagens träning såg Jatko ut att ha problem med tempot.

Werners kommentar: ”Vi har sett honom ganska många gånger under året och han har gjort det bra. Men det är en nackdel för honom att vi redan har ganska många balansspelare i truppen.”

Alexander AnderssonFödd: 14 december 1985.

Position: Anfallare.

Klubb: KB Karlskoga.

Kommentar: Öser in mål var han än spelar, men klivet till superettan blir förstås stort. Är dessutom skadad. Det som talar för honom är att Dif behöver en backup till Samuelsson, och ”Nutt” är en billig lösning.

Werners kommentar: ”Vi hoppas kunna hjälpa honom på traven med skadan. Sedan hoppas vi kan lösa det med KB så att vi kan få hit honom när han blivit frisk.”

Christopher BrandebornFödd: 15 mars 1991.

Position: Offensiv innermittfältare.

Klubb: Skiljebo SK.

Kommentar: Till Bertilsson-positionen vill Dif hitta en spelare som går rakt in i startelvan och höjer laget. Frågan är om de hittar en sådan spelare i division 2. Men klubben har gjort kap tidigare, och Brandeborn har alltid varit en stor talang.

Werners kommentar: ”Vi har haft scouter som sett Christopher under flera år, men det är först i år som vi tycker att han utvecklats och blivit intressant. Han är ung och utvecklingsbar.”

Ante BjörkebaumFödd: 14 april 1988.

Position: Anfallare, yttermittfältare.

Klubb: Östersunds FK.

Kommentar: Verkar vara en velig spelare. Tackade nej till Ängelholm och GIF Sundsvall i somras och vill nu antagligen inte ens komma och prova i Dif eftersom klubben vill se honom i en annan positionen han han själv vill spela i.

Werners kommentar: ”Björkebaum vill hellre spela längst fram eller på en kant, och i de positionerna söker vi inga spelare. Men han har inte sagt definitivt nej, han skulle avvakta någon vecka och känna sig för.”

Mer läsning

Annons