Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Division 4: Assyriska kvalklart

I dag spelades den 21:a och näst sista omgången av Närkes egen allsvenska. Assyriska säkrade kvalplatsen till division 3, medan Adolfsberg vann det prestigefyllda stadsdelsderbyt mot Öfvre.

Annons
Hattrick-hjälte. Andersons tre mål mot Real Örebro hjälpte Assyriska att bli tabelltvåa.

Assyriska–Real Örebro 6–0 (3–0)Assyriska styrde, ställde och gjorde mål konsekvent.– Om vi hade satt våra chanser, så hade det här slutat tvåsiffrigt, säger Assyriskas tränare Ibbe Bemacce.

Hemmalaget fick nöja sig med 6–0 – och en kvalchans till division 3. Desto tyngre för Real Örebro. Laget är alltjämt tre poäng efter Pars som innehar kvalplatsen för fortsatt överlevnad i division 4, och dessutom har man 26 måls sämre differens än bottenkonkurrenten.

Mål: Anderson 3, Marcelo 2, Jonathan Dibo.

Läs mer om Assyriskas triumf i måndagens NA, papperstidningen, eller köp den som e-tidning här nedan.

Yxhult–Vretstorp 4–1 (2–0)

Yxhult, som redan vunnit serien och förbereder sig för en tillvaro i division 3, var rejält revanschsuget efter förlusten mot IFK Örebro senast, och satte gasen i botten mot toppjagande Vretstorp.

– Vi fick ingen bra start. De ledde med 2–0 efter 20 minuter. Gustav Larsson, som är en riktig rese, saknades i försvaret, säger Vretstorps tränare Conny Eriksson.

Vretstorp skapade ett par möjligheter att reducera. Men det var i stället Yxhult som nätade på nytt.

– Jag tycker att vi började bra i andra halvlek. Sedan gjorde Yxhult 3–0. Då sjönk vi ihop lite grann. De utnyttjade sina chanser, och kunde ha fått dit fler mål.

Yxhult drygade ut sin ledning, innan Vretstorp svarade för ett tröstmål sent.

– Det blev alldeles för tamt framåt, och det satte sig i huvudet på killarna. Tidigare har vi ju gjort en hel del mål. Yxhult är bra, och vi räckte inte till mot dem. De slutar inte först för ingenting. Det finns inte så mycket att säga om att vi förlorade, egentligen.

Vretstorp avslutar säsongen genom att möta Nora-Pershyttan hemma. 

– Nora vill vi ha bakom oss, och vi hoppas kunna fixa en riktig topplacering i tabellen. I dag var Philip Rogic bra och förtjänar beröm, säger Conny Eriksson.

Mål, Yxhult: Erik Brandt, Tobias Johansson, Per-Åke Åström, Dennis Fransson. Vretstorp: Andreas Österlund.

Laxå–Latorp 4–2 (2–1)

Laxå, med två raka förluster i bagaget, tappade tidigt in ett mål mot Latorp.

– Det var en riktig chockstart. Fast vi kunde hämta oss från den snabbt. I exakt samma minut kvitterade Jimmy Pihlström. Väldigt viktigt och turligt för oss, eftersom vi har varit inne i en tung period, säger Laxås tränare Christian Bichis.

Sedan tog Laxå över skeendet, och utdelningen kom som ett brev på posten. 2–1 var på sin plats före halvtidsvilan. Bud på fler mål fanns också.

– Vårt spel funkade verkligen. Kombinationerna lyckades, och alla tog ansvar.

Laxå utökade ledningen efter runt 15 minuter av andra halvlek, men Latorp reducerade och väckte en viss nerv i det hela.

– Latorp flyttade fram, och det öppnade för oss att skapa möjligheter. Vi radade upp dem. 

Ett avgörande kom så även omedelbart efter Latorps 2–3-boll. Joel Källgren fullbordade ett hat-trick. Gästerna, som presterat starkt under höstsäsongen, förmådde inte att närma sig.

– Joel är en yttermittfältare, vars styrka är snabbheten. Han fick många lägen och kunde ha gjort fler mål. Men tre stycken räcker rätt så bra, också, säger Christian Bichis, som berömmer sitt lag:

– Om det är några man ska hylla lite extra, så är det kanske Olle Andersson och Daniel Bengtsson. Sedan stod vi för en bra laginsats rakt igenom. En fin skalp, och nu vill jag se att vi fortsätter så här mot Real Örebro. Tabellplaceringen är vi inte nöjda med, utan den skulle vi vilja förbättra.

Mål, Laxå: Joel Källgren 3, Jimmy Pihlström. Latorp: Niklas Boström, Niklas Eriksson.

Nora-Pershyttan–IFK Örebro 1–1 (1–0)

Drabbningen mellan de två topplagen – som båda hade siktet inställt på att utmana om kvalplatsen till division 3 – blev en jämn historia.

– Det var tätt spelmässigt, men vi skapade de bästa chanserna. Vi gjorde mål på en fast situation, då Mikael Dahlkvist höll sig framme, säger Noras tränare Mårten Eriksson.

Nora brände två jätttemöjligheter innan paus, och kunde ha haft en betydligt mer komfortabel ledning.

– Curt Kileback och Chriss Henriksson missade varsitt friläge, båda var helt rena. Vi borde ha haft en bättre utgångsposition till andra halvlek. IFK är tunga att möta och svåra att avgöra matcher mot.

Hiwa Mohammadi kvitterade nästan omedelbart efter vilan. Sedan hade gästerna i mångt och mycket de bästa chanserna att avgöra.

– Vi uppträdde inte korrekt i samband med 1–1-målet. En boll slogs förbi vår backlinje och hamnade hos en fri Hiwa. För billigt av oss att bjuda på det.

Sonny Vestberg var en hårsmån från att ge Nora alla tre poäng i slutskedet, men nickade utanför. Det oavgjorda resultatet innebär att inget av lagen längre kan nå kvalspel uppåt.

– Från min position där jag stod, var jag övertygad om att han skulle sätta den. Det var många som visade bra karaktär i dag, säger Mårten Eriksson, som är laddad för nästa helgs drabbning med Vretstorp:

– För att bli bland de fyra bästa, gäller det att vinna.

Mål, Nora-Pershyttan: Mikael Dahlkvist. IFK Örebro: Hiwa Mohammadi.

Öfvre Adolfsberg–Adolfsberg 0–3 (0–0)

Öfvre Adolfsberg hade inte den bästa tänkbara uppladdningen inför det så prestigefyllda stadsdelsderbyt mot Adolfsberg.

– Viktor Nilsson, som alltid levererar, saknades och båda våra ordinarie målvakter var bortresta. Vi fick ställa en utespelare i mål, medan Adolfsberg hade Daniel Sörbye som är en gigant i den här serien. Samtidigt går det inte att gråta över spilld mjölk, säger Öfvre-tränaren Jonas Pelgander.

Öfvre klarade av att hålla 0–0 i 45 minuter, men sedan small det snabbt. Två gånger om.

– Fredrik Lann, i vårt mål, hade inte spelat på drygt tre år och gjorde det jättebra efter förutsättningarna. Men det var ändå stor skillnad mot att ha Sörbye. Vi var inte sämre än dem egentligen, och vi kunde ha tävlat bättre med dem om vi hade haft fler spelare med.

Adolfsberg satte punkt för tillställningen genom att göra 3–0 sent, och tog en gruvlig revansch för 0–1-förlusten på Lugnets IP i våras.

– Vi brände tre rena frilägen. Linus Älgå, som spelade mittback, Jens Forneng och Martin Duberg förtjänar beröm i dag. Det är aldrig kul att förlora, säger Jonas Pelgander, och blickar fram emot den sista matchen:

– Nu återstår det bara 90 minuter av säsongen. Vi vill ställa till det för IFK Örebro.

Mål: Nihad Imad Hussein, Emil Löfgren, Marcus Wetterberg.

Pars–Marieberg 2–4 (1–0)

Pars, med en oerhört negativ formkurva efter sommaruppehållet, tog ledningen i upptakten mot redan nedflyttningsklara Marieberg.

– Vi var inte alls med i början. Det var lojt och oinspirerat. I paus gjorde jag fem byten, säger Mariebergs tränare Svante Dahlkvist.

Förändringarna gav resultat. Marieberg rusade fram till 3–1.

– Aggressiviteten blev större och vi vaknade till ordentligt. Synd att det hände så där 19 matcher för sent bara. Vårt lag är egentligen alldeles för bra för att ha så pass få poäng. 

Pars fick dit en reducering, men Marieberg-kaptenen André Berglund avgjorde i slutskedet.

– Pars drabbades av en utvisning och det var väldigt grinigt på planen. I många matcher har vi varit med bra, men vi har inte fått ut tillräckligt och saknat självförtroende. Det är alltid kul att vinna.

Marieberg sätter punkt för tiden i division 4 med att möta Assyriska på lördag, 4 oktober. Pars ser, trots förlusten, ut att få försöka kvala sig kvar i Närkes allsvenska.

– Naturligtvis hoppas vi kunna besegra dem. Sedan vill vi givetvis tillbaka upp så snart som möjligt. Vi lär bli ett starkt division 5-lag nästa säsong, med den rutinen som vi har fått nu, säger Svante Dahlkvist. 

Mål, Pars: Ghaith Majed Fadel, Mustafa Marouf. Marieberg: Andreas Bergqvist 2, Johannes Österberg, André Berglund.

Mer läsning

Annons