Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Division 4: Yxhults nya jättekross

I dag spelades fem matcher i Närkes egen allsvenska. Yxhult tog ytterligare ett steg mot ett liv i division 3, då man slog Marieberg med hela 8–0 på bortaplan. 

Annons

Marieberg–Yxhult 0–8 (0–4)

Yxhult stormar vidare mot division 3. Laget tog tag i spelet direkt mot Marieberg, gick tidigt upp i ledningen och utökade sedan den ordentligt. 

– Det går väldigt bra för oss just nu. Spelarna hjälper varandra bra, och det kändes som att Marieberg snabbt kände att det var hopplöst, säger Yxhults tränare Jörgen Gustafsson.

Gästerna hade 4–0 i paus, men var absolut inte nöjda där. Det var kanske inte samma tempo som i den första halvleken, fast det var inte något som hindrade Yxhult från att ösa på framåt. Man dubblade segermarginalen, drygade ut sin målskillnad och är nu ännu närmare att nå uppflyttning.

– Andra halvlek blev ganska avslagen. Tyvärr skiljer det ganska mycket mellan topp- och bottenlagen i den här serien. Det ser man, eftersom vi totalt gjort 15–0 på Real Örebro och Marieberg i de två senaste matcherna. Jag vill lyfta fram den kollektiva insatsen, killarna var verkligen fokuserade. Att vi kan göra så pass många byten är ett sundhetstecken, det visar att vi har bra konkurrens. Marieberg hade sammanlagt ett skott på mål – från 30 meter.

Nästa lördag, 13 september, är det upplagt för stor fest på Hällabrottet. Yxhult leder division 4 med tio poäng, och vid händelse av vinst mot Adolfsberg är föreningen klart för att lämna Närkes egen allsvenska till kommande säsong.

– Vi behöver ta tre pinnar till. Nu får vi möta tuffare motstånd framöver, och jag har stor respekt för Adolfsberg. I våras hade vi mycket tur mot dem. Jag vill se samma inställning då som den vi hade i dag, säger Jörgen Gustafsson.

Mål: Per-Åke Åström 2, Aladdin Elfares 2, Tobias Johansson 2, Erik Brandt, Emil Fransson.

IFK Örebro–Vretstorp 2–0 (0–0)

Två lag med siktet inställt på kvalplatsen till division 3 drabbade samman på Brickebackens IP under lördagen, och det var IFK Örebro som inledde bäst.

– Vi kunde absolut ha gjort tre mål tidigt. I början var vi fantastiskt bra. Jag trodde kanske att vi skulle vara lite sega i benen, eftersom vi hade en tuff match mot Rynninge i distriktscupen tidigare i veckan, säger IFK-tränaren Mikael Kindgren.

Vretstorp kunde dock jämna ut spelet, och fick mer att säga till om framåt.

– De var även bra i upptakten på andra halvlek, men sedan tog vi över igen.

IFK fick utdelning med 20 minuter kvar. Pontus Karlström satte 1–0, innan Ismet Reiz spädde på. Rycket blev matchavgörande, och betyder att IFK både noterade sin sjunde raka seger och att placeringen som tvåa i tabellen befästes.

– Jag är oerhört nöjd med inställningen. Det är därför det gått så bra för oss hittills under hösten till viss del. Vi ska ta en match i taget, vilket kanske låter tråkigt, men det är små marginaler. Det är en trevlig situation vi satt oss i, säger Mikael Kindgren, och hyllar sitt mittbackspar:

– Ante Jälevik och Hampus Lilja var riktigt bra. Vretstorp är väldigt tunga i anfallet, och de fixade att hantera dem. 

Mål: Pontus Karlström, Ismet Reiz.

Real Örebro–Nora-Pershyttan 3–2 (1–0)

Real Örebro hade inte vunnit sedan seriepremiären 25 april, och var knappast favorittippat inför mötet med division 3-jagande Nora på Pettersberg. Men hemmalaget kom ut starkt. Vincenzo Altilias skott träffade två bortabackar och letade sig in i nätet i första halvlek. 

– Jag tycker att vi var det bättre laget sett över 90 minuter. Nora var däremot som ett helt nytt lag efter paus, säger Real-sportchefen Peter Hilmersson.

Gästerna kvitterade nästan omgående, utan att dock förmå att bygga vidare på den positiva öppningen i den andra hälften.

– Vi svarade upp bra.

Real gjorde 2–1 genom Karl Buskqvist, ett mål som Timmy Lundberg sedan följde upp. Nora reducerade förgäves i slutskedet, och ådrog sig ett bakslag i toppstriden.

– Nu hade vi en kämpaglöd, som vi saknat lite efter sommaruppehållet. Vi börjar få ihop mer folk på träningarna än innan, vilket kan vara en förklaring till att det gick så här pass bra.

Real, som överlämnade jumboplatsen till Marieberg, möter härnäst Öfvre Adolfsberg och Pars.

– Det går inte att lägga sig ned och dö. Jag vill se ett lika disciplinerat försvarsspel mot Öfvre, och vi har inget att förlora, säger Peter Hilmersson.

Mål, Real: Karl Buskqvist, Timmy Lundberg, självmål. Nora-Pershyttan: Brjar Mostafa, Chriss Henriksson.

Adolfsberg–Latorp 3–4 (3–3)

Tillställningen på Lugnet blev minst sagt en svängig sådan. Latorp dominerade länge i första halvlek, och gick fram till en 3–0-ledning.

– Vi spelade ut dem fullständigt i 35 minuter. Då var det riktig Latorp-fotboll från vår sida. Sedan var vi tvungna att byta ut en mittback, säger Latorps tränare Julian Lundberg.

Förändringen i försvaret utnyttjade Adolfsberg utan dess like. Hemmalaget hann med att göra tre mål inom loppet av fyra minuter. Ställningen var utjämnad lagom till pausen.

– Det här var en sjuk fotbollsmatch. Vi hade med oss 18 man, och fick göra sju byten på grund av olika anledningar.

I den andra halvleken satte Latorp dit 4–3. Andreas Tranquists skottförsök träffade en Adolfsberg-spelare, innan det hamnade i mål. Latorp klarade av att hålla sin ledning, och kliver upp på en tredje plats – två poäng efter kommande motståndaren IFK Örebro – i tabellen.

– Vi krigade till oss segern sista halvtimmen. Nu ska vi vara glada, för det är kul att se hur alla har utvecklats sedan i våras. Skörden för det arbete vi har lagt ned, börjar komma nu. Jag har tidigare sagt att om inte någon av IFK, Assyriska eller Nora lägger beslag på kvalplatsen, så har de misslyckats, säger Julian Lundberg, som hyllar en reserv:

– Viktor Särnholm var med som 19:e spelare. Han var med och värmde upp, samt peppade de andra på ett bra sätt från sidlinjen. Det gillar jag att se.

Mål, Adolfsberg: Marcus Wetterberg 2, Rasmus Elmersson. Latorp: Niklas Boström, Tobias Boström, Martin Fransson, självmål.

Laxå–Pars 3–0 (2–0)

Laxå greppade initiativet snabbt på Ramundervallen, och slog hål på ett formsvagt Pars två gånger om i första halvlek. Hugo Remes lobbade in 1–0 och Jimmy Pihlström utnyttjade en retur efter en hörna en stund senare.

– 2–0-ledningen var verkligen i underkant i paus. Vi var riktigt bra, säger Laxås tränare Christian Bichis.

Pars höjde sig en aning, och jämnade ut spelet. Men laget, som hittills inte haft någon rolig höstsäsong, förmådde inte att hota Laxå speciellt mycket. 

– Det var aldrig någon fara på taket. Pars var inte nära i dag.

Joel Källgren avrundade eftermiddagen genom att göra 3–0.

– En väldigt skön seger. Nu skiljer det ju nio poäng ned till dem på kvalplatsen. Jag vill berömma Christoffer Larsson, som slet oerhört hårt. Något som var kännetecknande för oss var att vi hade en rutinerad spelare i varje lagdel. Det inger trygghet hos de yngre killarna, säger Christian Bichis, som ser fram emot det stundande Västernärke-derbyt mot Vretstorp.

– Då vill jag se att vi tar kampen. Vretstorp är tunga, tuffa och jobbiga att möta. Vi har redan börjat snegla på den här matchen.

Mål: Hugo Remes, Jimmy Pihlström, Joel Källgren.

Den 18:e omgången i division 4 kompletteras i morgon, söndag, av matchen Assyriska–Öfvre Adolfsberg.

Mer läsning

Annons