Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domaren: "Förstår Degerfors besvikelse"

Han flyttade Degerfors match till Örebro. Efteråt uttryckte domaren Per Melin förståelse för Difs ilska – men vidhöll att beslutet var korrekt.

Annons
Blött på Stora Valla.

Det var vid 18.30-tiden, bara en halvtimme före avspark och mitt under pågående uppvärmning, som domaren Per Melin tog beslutet att ställa in onsdagskvällens superettamatch mellan Degerfors och Landskrona på grund av Stora Vallas vattensjuka plan och i stället flytta den till Behrn arenas konstgräs.

Ett beslut som kritiserades hårt av Degerfors tränare och sportchef Patrik Werner. Efter matchen uttryckte Melin förståelse för Difs frustration, men vidhöll att beslutet var rätt.

– Jag förstår naturligtvis Degerfors besvikelse. De vill spela på sin hemmaplan och förlorar jättemycket publikintäkter och annat på det här. Den aspekten förstår jag. Men samtidigt, vilken fotboll vill vi ha? Beslutet var lätt att ta när vi kom ut och såg hur det skulle bli, säger Melin.

Redan när domartrion anlände till Stora Valla strax efter 17 på onsdagseftermiddagen konstaterade Melin att risken var stor att han skulle tvingas ställa in.

– När vi anlände var det så pass blött att vi kände: ”Det här går inte.” Men vi ville ge arrangörerna chansen att schakta bort vattnet. Det största problemet var framför ena målet, där de fyllde på med sand. Det blev bra, men det blev inte bättre ute på planen. I samband med uppvärmningen hade vi med oss en boll ut och testade, och då insåg vi att det skulle bli fotbollsparodi. Dels det, att det inte skulle bli fotboll på rättvisa villkor, och dels en enorm skaderisk, säger Melin.

Var det rätt att vänta så länge med beslutet?– Visst hade man kunnat ta det ännu tidigare, men vi bedömde att det var värt att ge Degerfors chansen att försöka att få planen spelbar. En och en halv timme före match var tanken: Blir det inte bättre än så här så ställer vi in, men vi vill ge dem en möjlighet.

Att en match flyttas till en reservarena men spelas samma dag är ett exceptionellt tilltag, normalt sett får matcher som skjuts upp på grund av väderförhållanden nya speldagar. Men beslutet var helt i linje med Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser, som i andra kapitlets 14:e paragraf slår fast: "Utgångspunkten för domarens beslut, som fattas med hänsyn till omständigheterna i samband med matchtillfället, ska vara att matchen spelas eller återupptas så snart som möjligt samma dag."

– Det är första gången det händer mig att en match som flyttas spelas samma dag. Jag har ställt in tidigare, men då har reservarenan varit upptagen och därför blev det en ny speldag. Men nu var Behrn arena tillgänglig, och då beslöt vi att spela här, säger Melin.

Matchen slutade 1–0 till Landskrona, och om den kan ni läsa mycket mer i torsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan.

Mer läsning

Annons