Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edwards förvandling

Han släppte in sju mål på första tre matcherna.
Nu har Brian Edwards hållit nollan i över 260 minuter och räddat 22 raka skott.
– Det är som natt och dag, säger han.

Annons

Fyra raka förluster och ett försvar som läckte som ett såll. I inledningen av superettan såg Degerfors IF ut att vara ett division 1-lag.

Men plötsligt spelar Dif istället som ett topplag. I kväll höll laget nollan och 2-0-besegrade ett Landskrona som i förra omgången gjorde fyra mål på Hammarby.

Och målvakten Brian Edwards, som första tre matcherna släppte in sju mål, har nu hållit nollan i över 260 minuter och räddat 22 raka skott.

Avgörande räddningar

Mot Landskrona höll han kvar Dif i matchen genom tre avgörande räddningar i första halvleken, på Mathias Anderssons och Luka Mijaljevics dubbelläge i åttonde minuten och på Fredrik Olssons skott från nära håll i 27:e.

– Sköna räddningar att få göra, kul att få bidra, säger Edwards som annars mest hyllar backlinjen för Difs defensiva uppryckning.

– Vi har en helt annan trygghet nu jämfört med i början av säsongen, det är som natt och dag. Det var väldigt tungt att tappa en viktig spelare som Christoffer Wiktorsson och vi provade med lite olika ersättare till Marcus de Bruin. Dessutom kom det in spelare sent och vi hade ingen tid att få ihop det. Men nu har vi börjat hitta varandra, spelarna vet hur de ska agera, säger han.

Hur bra är ni?

– Klart vi vill vara med i toppen, men efter den tunga starten vill vi inte prata om att bli tvåa eller trea. Vi tar en match i taget än så länge och ser om vi kan hänga på där uppe.

Om du jämför med förra året då?

– När vi spelade som bäst då tyckte jag att vi hade seriens bästa spel. Riktigt där är vi inte än. Vi saknar den offensiva spetsen som Peter Samuelsson och Christophe Lallet gav oss. Men vi börjar komma igång även där. Kwame Karikari har börjat hitta rätt och i dag fick Erik Nilsson göra sitt första mål. Viktigt för honom.

Och ditt eget självförtroende?

– Det är riktigt bra just nu, jag känner att jag har flow. Nästan tre matcher utan insläppt mål, det är bra om man jämför med hur det såg ut i början av serien … Även Degerfors tränare Patrik Werner känner ett allt större självförtroende.

– Jag mådde riktigt dåligt när det gick som sämst, men nu känns det mycket bättre. Nu gäller det att fortsätta utveckla spelet och bygga vidare, säger han.

Werner varnade redan inför säsongen för att Degerfors skulle behöva en handfull omgångar att spela ihop sitt sent komponerade lag. Difs resultatrad har gett honom rätt. Efter fyra inledande förluster har laget nu tagit tio poäng på fem senaste.

– Vi har tagit stora steg och blivit en grupp, fått ihop laget. Det är det som det handlar om. Vi har fått kontinuitet i startelvan och spelarna har lärt sig varandra och vår spelidé. Försvarsspelet som läckte i början är väldigt stabilt nu, säger Werner.

Vilka detaljer är det som gjort försvarsspelet så mycket bättre?

– Vi tar ett helt annat ansvar i eget straffområde nu och har sluttat att plottra och pilla med bollen. Dessutom har det blivit ett lyft med Pontus Jakobsson som vänsterback, han tar ett stort defensivt ansvar, ligger hela tiden rätt och är väldigt nyttig på fasta situationer. Dessutom är Brian riktigt bra just nu, han räddade oss flera gånger i dag.

För Dif väntar nu åtta dagars uppehåll innan det är dags för bortamatch mot Falkenberg. En sexpoängsmatch där det kommer avgöras om Dif ska hänga på mot toppen av serien eller få fortsätta kämpa i botten.

Läs mycket mer om Degerforssegern i lördagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons