Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edwards jagar ny nolla

Han var den oprövade nödlösningen när Sebastian Karlsson avslutade sin elitkarriär. Tre månader senare gör Degerfors amerikanske målvakt Brian Edwards stor succé.

Annons

Han ligger med i toppen av all statistik över superettans målvakter. Och lämnar inget åt slumpen i sin strävan efter att bli ännu bättre.

– Jag ägnar mycket tid åt att studera filmer av andra målvakter, berättar han.

Brian Edwards fick en tuff start i Degerfors IF.

Trots att han höll nollan direkt i seriepremiären blev han ifrågasatt när han släppte in tre mål i hemmapremiären mot Öster. Men därefter har den amerikanske målvakten radat upp finfina prestationer – och det är bara att titta på statistiken: Edwards ligger fyra bland superettans målvakter sett till räddningsprocent, han har näst flest nollor, och på bortaplan har han bara släppt in ett mål på tre matcher.

– Jag tycker att jag kommit in bra i det. Jag har fortfarande inte fått ut max av vad jag kan, och jag hoppas att jag kan utvecklas hela tiden, men det har varit en bra start, säger han.

Bakom framgången ligger hårt jobb, och inte minst en väldigt seriös attityd till fotbollen. Något som inte minst visar sig när Brian berättar om timmar åt att studera filmer av andra målvakter och åt att analysera sitt eget spel.

– Jag gör mycket research på internet, jag tittar på andra målvakter på Youtube och försöker lära mig saker. Jag tittar också på våra egna matchvideos, inte bara på mig själv utan också på den andra målvakten, och jag ser så många matcher från superettan på tv som jag hinner. Man försöker alltid plocka upp saker, och något lär man sig alltid, säger han och fortsätter:

– På träningarna försöker jag utvecklas och bli bättre varje dag. Det här är en väldigt viktig period i min karriär. Mitt mål är att försöka bli så bra som möjligt och försöka ta karriären så långt som möjligt, och jag är mitt i min läroperiod. Som målvakt står man på topp när man är 28-30.

Första varningenEdwards själv var felfri när Dif besegrade Landskrona med 2-0 hemma på Stora Valla i måndags, och matchen var, sett till prestationen över 90 minuter, lagets överlägset bästa hittills under säsongen.

– Vi börjar hitta rätt i defensiven. Matchen mot Landskrona var den minst hektiska hittills för mig, killarna släppte inte till särskilt många skott, det var mest bara inlägg att plocka ned och några långskott, säger han.

Men, matchen bjöd också på Edwards första gula kort. Domaren Antti Kanerva tyckte att han tog för god tid på sig i samband med en inspark i 72:a minuten.

– Jag var väldigt missnöjd med varningen och pratade med domaren efteråt. Han sa att han hade gett hela vårt lag en kollektiv varning för maskning, och det var jag inte medveten om. Jag tycker inte att jag förtjänade att få varningen, och jag kommer definitivt vara mer försiktig i fortsättningen.

I kvällens match, borta mot Ängelholm, ställs Brian mot en annan amerikansk målvakt, Matthew Pyzdrowski. Och på måndag spelar Dif mot Ljungskile, som har Nick Noble mellan stolparna. En amerikansk målvaktsvåg i superettan, alltså, som en spegel av andra amerikaners framgång i fotbolls-Europa.

– Amerikanska målvakter som Tim Howard, Brad Friedel och Kasey Keller har lagt en väldigt bra grund för oss andra, och det hjälper till. Men när man väl är här är det upp till en själv att visa vilka kvaliteter man har, säger Edwards.

Matchguide

Vad: Ängelholm-Degerfors.

När: Klockan 19.00.

Var: Ängelholms IP.

Följ matchen: På na.se via Karlskoga-Kurirens direktrapportering.

Mer läsning

Annons