Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första målet avgör för Dif

Att göra matchens första mål är alltid viktigt i fotboll. Men för Degerfors IF är det helt avgörande.

Annons
Patrik Werner vädrar allsvensk luft. DIF-vinst i dag och det är bara tre poäng upp till Ängelholm på kvalplatsen.

Titta bara på statistiken: I matcher där Dif gjort första målet har de tagit 2,67 poäng i snitt – i matcher där de släppt in första målet bara 0,2 poäng.

– Vi måste ta lärdom och inte bli frustrerade när vi hamnar i underläge, säger Dif-tränaren Patrik Werner.

Vilken är den enskilt mest avgörande faktorn för hur eftermiddagens match mellan Degerfors IF och Gif Sundsvall ska sluta? Ett enkelt svar på den frågan vore: ”Vilket lag som gör första målet.”

För faktum är att Dif, som just nu ligger på allsvensk plats, under första halvan av serien varit superettans förmodligen bästa lag i ledning. Men lika bra som laget varit i framgång – lika dåligt har det varit i underläge och motgång.

Vunnit åtta av nioNär Degerfors gjort matchens första mål har laget vunnit åtta av nio matcher och tagit 2,67 poäng i snitt per match. När Dif däremot släppt in första målet har laget bara tagit en poäng på fem matcher och noterat futtiga 0,2 poäng i snitt per match.

Det är inte bara nördig statistik utan rå sanning, enligt Dif-tränaren Patrik Werner som ser två anledningar till den tydliga trenden.

– Hamnar vi i underläge tänker vi anfallsspel före försvarsspel, och då lämnar vi ytor så att motståndarna kan döda matcherna. I de matcher där vi istället tagit ledningen blir det tvärtom, då har vi lagt oss lite lägre, spelat mer kompakt och prioriterat försvarsspelet istället för anfallsspelet. Det är det spelet vi är bra på, att ligga tätt, göra det svårt för motståndarna och ställa om på dem med våra snabba spelare, säger Werner.

Större tålamodDen negativet delen av trenden, att Dif inte lyckats vända underlägen, har blivit extra tydligt i en rad storförluster på bortaplan: 0-4 mot Falkenberg, 0-3 mot Ängelholm, och 0-3 nu senast mot Sundsvall.

– När vi släppt in första målet har vi ofta förivrat oss och släppt in 0-2 tidigt också. Då blir det nästan omöjligt. Eller, inte omöjligt att hämta upp, men då har vi ofta gått bort oss ännu mer och så har det blivit 0-3 och rejäl uppförsbacke, säger Werner.

Istället vill han se ett större tålamod, att laget ska fortsätta spela som om ställningen vore 0-0 även om motståndarna tar ledningen.

– Vi måste ta lärdom av de här storförlusterna och inte bli frustrerade när vi hamnar i underläge. Ligger vi bara under med 0-1 eller 0-2 går det att ändra på resultatet till slutminuterna. Gör man 1-2 i 87:e får man nästa alltid någon kvitteringschans på slutet. Vi pratade om det första gången vi förlorade stort, och sedan när det hände andra gången och nu senast igen. Vi kanske istället borde sluta prata om det, då kanske det lossnar.

Har matchplanMen trots att det första målet är så viktigt för Degerfors IF är just det inget Dif-tränaren tar upp på matchgenomgångarna.

– Vi har en matchplan för varje match, men vi säger aldrig att vi ska göra första målet innan en vis minut eller så. Men vi strävar givetvis efter ett tidigt ledningsmål, det gör väl alla lag oavsett motstånd och match.

Matchguide

Vad: Degerfors-Gif Sundsvall.

När: Klockan 16.00.

Var: Stora valla.

Följ matchen: På na.se via Karlskoga-Kurirens direktrapportering.

Mer läsning

Annons