Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är NA:s experter

För fjärde året i rad kan NA presentera en mycket välmeriterad expertpanel i den allsvenska webbsatsningen Inspark. Ni som hängt med kan historien vid det här laget.

Annons

Alexander Axén, NA-experten premiäråret 2007, blev  assisterande tränare i ÖSK 2008 och har sedan avancerat vidare till huvudtränare i Gais.

Båda Axéns efterträdare gick vidare till elittränarjobb. Eija Feodoroff är numera anställd av ÖSK som individuell tränare och Patrick Walker är succétränare för norska Sandefjord. 

Rutinerade duon Pelle Blohm och Thomas Nordahl fick i fjol sällskap av tidigare ÖSK-spelaren Gustaf Crona.

Så här sa han i förra årets intervju inför utmaningen att bli ny expert i Inspark:

Om vi säger Gustaf Andersson är det kanske fler som får minnesbilderna på plats. 107 allsvenska matcher för ÖSK mellan åren 1999-2004. Slitstark försvare med en glödande inställning på planen. Dessutom känd för att aldrig kompromissa med vad han tänker och tycker.

- Jag gillar den här utmaningen. Jag är en person som alltid stått för mina åsikter.

Men nu ska du byta roll från planen till läktaren. Är du beredd på läsarnas och tittarnas reaktioner?

- Som spelare levde jag i skotthålet i många år. Jag tror inte det här blir värre. Att våga stå för vad jag tycker är en del av mitt sätt att leva. Och till skillnad från när jag var spelare har jag nu en chans att få min röst hörd, inflikar han med ett skratt.

Gustaf Cronas tid på planen avslutades däremot allt annat än muntert. Redan som 26-åring blev han klassad som fotbollsinvalid. Just när karriären skulle ta riktig fart.

Efter flytten från ÖSK och ett mellanår i Landskrona värvades han till norska Sandefjord. Det blev 43 minuter i premiärmatchen 2006. Sedan small korsbandet i höger knä med efterföljande broskskador. Efter flera försök till comeback var läkarnas besked entydigt - det var färdigspelat.

- Det var en jättetuff tid. Att summera min karriär som 26-åring var inget jag drömt om. Jag visste att det fanns klubbar i större ligor som följde mig med intresse. Och så var allt plötsligt över.

Har du fått distans till det nu?

- Ja, även om det tog tid. Men nu känns mina studier som en stor utmaning.

På sätt och vis var det skadorna som fick Gustaf Crona in på den civila inriktningen. Han utbildar sig till osteopat, en form av manuell medicin som han kom i kontakt med redan i Norge. Med sin familj - hustrun Pia, dottern Olivia 2,5 år och hunden Camy - flyttade han hem till Örebro igen i december. Studierna innebär resor till Göteborg en vecka i månaden. Annars är basen åter i Närke.

- Jag har alltid följt ÖSK. Det är mitt hjärtas klubb sedan barnsben. Nu när jag är tillbaka märker jag en enorm framtidstro kring laget. Det verkar finnas en större stolthet i stan.

Som representant i spelarrådet under det stormiga krisåret 2004 vet Gustaf Crona vad han pratar om.

- Det var en hemsk tid. Men jag har förstått att klubben lärt sig mycket av det som hände. Nu ska det bli intressant att se hur alla reagerar när det också finns förväntningar.

Från din tid finns John Alvbåge, Patrik Anttonen och Fredrik Nordback kvar som viktiga kuggar i laget. Blir det ett problem att granska dem?

- Nej, de är så pass professionella att vi vet våra roller i detta.

Om Gustaf Crona behöver råd som experttyckare har han en trygg duo att vända sig till. Pelle Blohm gör sitt fjärde år med NA:s Inspark, Thomas Nordahl sitt tredje.

- Det är fortfarande lika kul att vara med i detta. Närheten till det man kommenterar i Örebro är en del av tjusningen. Det är en rolig, distinkt form att jobba med webb-tv, säger Pelle Blohm.

Och får medhåll av Thomas Nordahl:

- Det var jättekul ifjol. Jag fick otrolig respons från folk jag mötte på stan. Trots att alla känner till mitt ÖSK-hjärta är jag alltid ärlig i mina kommentarer.

Årets allsvenska säsong kan därmed börja!

Pelle Blohm

Ålder: 43 år

Yrke: Egna företaget Adato Sportutveckling, expert i Canal plus och krönikör i NA varannan vecka.

Spelarkarriär: BK Forward -1988, ÖSK 1989-91, IFK Norrköping 1992-95, Dalian Wanda 1996, Viking Stavanger 1997-98, Gais 1999-2000.

Aktuell: Gör sin fjärde säsong som expert i NA:s allsvenska webbsatsning Inspark.

Gustaf Crona

Ålder: 30 år.

Yrke: Student. Läser fyraårig utbildning till osteopat, manuell medicin.

Spelarkarriär: Adolfsberg -1994, ÖSK Ungdom 1995-97, ÖSK 1998-2004, Landskrona 2005, Sandefjord 2006-07.

Aktuell: Gör sin andra säsong som expert i NA:s allsvenska webbsatsning Inspark.

Thomas Nordahl

Ålder: 63 år

Yrke: Ägnar sig åt olika frilansuppdrag efter 15 säsonger som expertkommentator i TV3/Viasat.

Spelarkarriär: Degerfors -1964, ÖSK 1965-68 samt 1971-78, Juventus 1968-71, Anderlecht (lån) 1968-71.

Aktuell: Gör sin tredje säsong som expert i NA:s allsvenska webbsatsning Inspark.

Mer läsning

Annons