Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Har en extrem högstanivå"

Bara åtta poäng på senaste nio matcherna. Trots det har IFK Kumla allt i egna händer när kampen om andraplatsen i division 3 ska avgöras i dag. Oavgjort hemma mot KB Karlskoga krävs för att säkra kvalplatsen mot division 2.

Annons
Stefan Ärnsved.

En briljant vår har förbytts i en tung höst.

På första tolv omgångarna i division 3 västra Svealand tog IFK Kumla 30 av 36 möjliga poäng. På senaste nio bara åtta av 27.

Chansen till seriesegern försvann förra helgen, när Kumla torskade seriefinalen mot Ölme med 0–1, men fortfarande har Kumla andraplatsen, som ger kval till division 2, i egna händer.

Allt som krävs är poäng hemma mot KB Karlskoga i dag.

– Vi har en extremt hög högstanivå, men också en extremt låg lägstanivå. Kommer vi upp i vår högsta standard har jag svårt att se att KB kommer till Kumla och tar poäng. Att det gått tyngre på hösten har också beror också på de tunga skadorna vi fick på Joakim Bogren, Viktor Svensson och Albin Ek i somras, säger tränaren Stefan Ärnsved.

– Sedan kom alla avstängningar och sjukdomar och småskador. I våras spelade vi i princip med samma lag hela tiden, i höst har vi inte haft samma startelva två matcher i rad. Ändå har vi varit nära många gånger, de fem förlusterna i höst har alla varit uddamålsförluster.

Ärnsved är på det klara med vilken matchbild det blir på Kumla IP i eftermiddag.

– Jag förväntar mig ett defensivt KB som kommer försöka locka upp oss i planen och ställa om i djupled. De har en ganska utpräglad taktik att spela på motståndarnas misstag i toppmatcherna, säger Stefan som sett KB sex gånger i år.

I dagens NA, papperstidningen (som du kan köpa som e-tidning här nedan), kan man läsa om KB:s anfallare Joachim Nilsson, som övervunnit en kronisk sjukdom och efter sex år borta från fotbollen den här säsongen dundrat in 21 mål på lika många matcher. Honom har Ärnsved extra koll på.

– Absolut, honom har vi bra koll på. Och hur de vill att han ska komma rättvänd i planen. Samtidigt ska man veta att det är en extremt duktig anfallare som kommer att skapa lägen under 90 minuter. Vad det handlar om är att inte bjuda honom på några lägen, säger Kumlatränaren.

Kumla har, med undantang för några förkylda frågetecken, tillgång till samtliga spelare inför den avgörande matchen.

Tar Kumla poäng kniper laget andraplatsen, och då drar kvalet till division 2 igång redan nästa helg. Eftersom de sex division 2-serierna utökas till från tolv till 14 lag inför nästa säsong består kvalet i år av sex trelagsgrupper där de två bästa lagen går upp.

Kumla, eller KB om de vinner dagens match, inleder hemma mot Söderhamn nästa lördag, den 5 oktober. Tredje lag i kvalet blir elvan i division 2 norra Svealand, förmodligen Skiljebo eller Enköping, som spelade i allsvenskan så sent som 2003.

Mer läsning

Annons