Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tar de ställning mot Qatar-VM

Fotbolls-VM 2022 spelas i Qatar.Kode/Kareby i Örebrocupen tar ställning mot turnerningen genom armbindlar– vilket kan strida mot cupens stadgar.

Annons

Klassiska Örebrocupen pågår för fullt runt om i länets största stad just nu. Ett lag som sticker ut är Kode/Kareby, från Kungälv, i F13-klassen. Ledarna i laget markerar och tar ställning mot fotbolls-VM i Qatar 2022 genom att bära armbindlar.

– I januari satt jag i soffan och funderade. Visst, jag älskar fotboll över nästan allt annat, men det har gått för långt nere i Qatar nu. Jag kan inte sitta och njuta av att titta på fotboll med vetskapen att folk har dött i samband med byggandet av arenorna, och därför bestämde jag mig för att jag ville göra något, säger initativtagaren, tillika tränaren för F13-laget, Magnus Carlund.

Kampanjen, som heter "Schyssta villkor i Qatar 2022: Annars nej!", har uppmärksammats av både Kungälvsposten och P4 Göteborg. Just kampanjens slogan är den text som återges på armbindlar, också.

– Det är roligt att den fått en sådan spridning. Flera lag har hakat på oss, och jag hoppas att kampanjen kan bli så stor att den når till förbundet och får folk där att börja fundera. Tyvärr kan jag inte själv ringa till Qatar och ställa krav.

Budskapet är att det svenska herrlandslaget ska tacka nej till kvalspel till turneringen – förutsatt att villkoren för de som arbetar med mästerskapet inte förändras.

– Visst, det är klart att vi vill att Sverige ska vara med i turneringen, men då måste man säga ifrån på högre ort och ställa krav. Förhoppningsvis skapas det ringar på vattnet, och att frågan väcks i en större utsträckning här hemma.

Men tilltaget är inte oproblematiskt.

Det politiska budskapet kan strida mot Örebrocupens tävlingsstadgar.

Örebrocupens tävlingsansvarige, Jörgen Gustafsson, känner inte till armbandsaktionen. Han tycker dock det är för tidigt att uttala sig om laget följt reglerna eller inte.

– Jag har inte sett det. Men om det stämmer illa överens med förbundets regler om politiska budskap, så får vi ta det med laget, säger han.

Det finns

heller ingen uttalad policy gällande politiska budskap i turneringen.

Marino Rahmberg är cupgeneral.

– Vi har ingen policy för sådant här. Utan det är upp till tävlingsledningen att ta ställning till om det strider mot de regler vi har.

Det är ovanligt att politiska budskap förekommer på Örebrocupen, menar Rahmberg.

– Det är väldigt ovanligt, säger han.

På Örebrocupens hemsida står det att Svenska fotbollsförbundets regler gäller i tillämpliga delar.

Den del som behandlar politiska budskap i förbundets tävlingsbestämmelser för 2015 finns under 2 kapitlet, paragraf 38:

matchprogram får endast förekomma i form av politiska partiers namn eller

kännetecken. Andra former av politiska budskap är förbjudna, t.ex. politiska

anföranden och manifestationer liksom andra liknande aktiviteter oavsett

framställningsform (text, ljud, bild eller annat). I fall där tvekan uppstår

huruvida en aktivitet innefattar ett politiskt budskap beslutar

Förbundsstyrelsen i frågan

"Exponering av politiska budskap på arenareklam och matchdräkter eller i"

Läs mer om kampanjen här (extern länk) och besök Facebook-sidan (extern länk).

Mer läsning

Annons