Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag startar VM i Örebro

I Örebro råder det VM-feber för första gången på länge. Det tack vare att Futsal-VM för döva kickas i gång i dag.
– Hela världens blickar riktas hit, säger Sveriges före detta förbundskapten Leif Järnkvist.

Annons

Det är inte varje dag som Örebro får chansen att arrangera ett VM. Men nu är det dags igen. Örebro lyckades konkurrera ut Ankara om att få arrangera VM i inomhusversionen av fotboll, futsal, för döva.

– Det betyder jättemycket. Det är ett VM och det går inte att komma ifrån. Nu riktas alla blickar hit och hela världen får se och ta del av Örebro. Svenska Dövidrottsförbundet har gjort ett jättejobb med det här arrangemanget, säger Leif Järnkvist.

Örebroaren Leif Järnkvist var förbundskapeten för Sverige under VM i Bulgarien 2007 då Sveriges herrar kom sexa. Han har nu lämnat över det uppdraget till futsal-gurun Ove Holmberg. Men Leif Järnkvist är ändå aktiv i arbetet med mästerskapet och har järnkoll på det svenska herr- och damlandslaget.

Bosnaspelare sticker ut– Herrarna är riktigt bra att hålla i bollen. Till kvartsfinal hoppas jag att de tar sig. Därifrån kan vad som helst hända egentligen. Förra VM-finalisterna Ukraina och Thailand får nog ändå hållas som favoriter, med ett litet varningens finger för Brasilien och Holland.

Sveriges nyckelspelare och den som ska leda laget mot, förhoppningsvis, en medalj är örebroaren och Bosnaspelaren Vahid Sabotic.

– Han kommer bli väldigt viktig för laget. Vahid är kanske den med mest rutin i laget tack vare spel i divison 3. Även om han egentligen håller en högre klass än så, säger Leif.

Svår öppningsmatch

Svår premiärFörsta matchen är mot VM-debutanten Japan.

– Det är en svår match just eftersom de är debutanter, ingen har egentligen sett dem så det är svårt att säga hur pass bra de är.

Herrarna har enligt Leif Järnkvist en rimlig chans att nå en medaljplacering.

För damerna ser det dock tyngre ut.

Läs mer inför turneringen i fredagens NA, papperstidningen!

NA finns på plats och bevakar VM till att börja med de tre närmaste dagarna, men självklart sedan också under mästerskapet i Örebro.

VM i Örebro

Pågår: Fredag 18 november till lördag 26 november.

VM-arenor: Idrottshuset och Mellringehallen.

Favoriter, herrar: Ukraina, Holland och Thailand.

Damer: Ryssland och Tyskland.

Håll ögonen på: Jack Castelijns (Holland), Olexandr Chalenko (Ukraina).

Sveriges gruppspelsmatcher, herrar: Mot Japan 18 november 17.20, mot Irland 19 november 11.20, mot Ryssland 20 november 14.20, alla i Idrottshuset.

Damerna: Mot Ryssland 18 november 8.20, mot Tyskland 19 november 14.20, mot Brasilien 20 november 12.50, alla i Idrottshuset.

Läs mer om VM: I NA, i papperstidningen eller på webben. Läs även Leif Järnkvists VM-blogg, www.laget.se/VMBLOGG

Mer läsning

Annons