Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag hostade blod"

Sjukdom i kroppen och 90 minuter i ett iskallt Gävle däckade Christopher Brandeborn.
Han fick betala ett högt pris – men hade ändå tur.
– Mitt immunförsvar är helt borta, så det hade kunnat bli mycket värre, säger han.

Annons

Ända sedan Brandeborn kom till Degerfors har han i princip varit sjuk. Till en början var det lättare förkylningar och hosta, men efter träningsmatchen mot Gefle för ett par veckor sedan blev det värre.

Mycket värre.

90 minuters spel i ett minst sagt kylslaget väder var inte vad hans kropp behövde. Några dagar efter matchen däckades han totalt.

– Jag hostade blod och slemklumpar. Jag fick en stor infektion i hela kroppen och hade runt 40 graders feber. Jag åkte in till sjukhuset och går nu på en massa saker som ska göra mig frisk, säger han.

Snabbt tillfrisknande

Att åka till Portugal verkade till en början uteslutet, men i torsdags kände han sig piggare och i fredags var han feberfri. Difs läkare Juha Huhtakangas höjer ändå ett varningens finger.

– Du får inte höja pulsen för mycket. Vi får stegra träningen långsamt och hela tiden stämma av hur du mår, sa han efter söndagens förmiddagsträning.

Vad finns det för risker med att träna med en infektion i kroppen?

– Vissa drar ju på sig inflammationer i hjärtat och då kan det bli riktigt allvarligt. Det är egentligen vansinnigt, jävligt korkat helt enkelt, att göra så. Men, samtidigt är det svårt för mig att kontrollera det, spelarna är vuxna och måste ta ett eget ansvar. Jag tycker generellt att medvetenheten om det inom idrotten är för dålig. Spelarna måste lära sig att lyssna på kroppens signaler.

Men han spelade ju mot Gefle?

– Det hade jag ingen aning om. Jag hade aldrig tillåtit det om jag visste om det, säger juha Huhtakangas.

Brandeborn själv säger att han har lärt sig en läxa.

–När man kommer ner hit är det svårt att inte köra för fullt, med värmen, solen och grönt gräs. I dag tränade jag bara lätt och var med på uppvärmningen och passningsövningen. Men jag kommer aldrig göra om det, jag ska lyssna mer på min kropp, säger han.

Mer läsning

Annons