Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindskog: "Det känns lite surt"

Degerfors bytte spelsystem – men hittade spelet först när de bytte tillbaka igen. Men efter 1-3-förlusten mot Sirius ville tränaren Jonas Lindskog inte erkänna att 4-4-2 var ett felval.

Annons

Borta mot Assyriska i förra omgången hämtade Degerfors IF in 2-0-underläge till 2-2 efter att ha bytt klubbens signaturspelsystem 4-2-3-1 mot en klassisk 4-4-2-uppställning sista halvtimmen.

Då valde tränarduon Patrik Werner och Jonas Lindskog att testa 4-4-2 från start hemma mot Sirius – helt utan framgång. Dif tappade mittfältet, blev hårt tillbakapressat, och var tvungen att tacka både stolpe, ribba och snedträffar för att nollan bakåt var intakt.

Så, i stället blev det inverterad uppställningsförändring. I 58:e minuten bytte Dif tillbaka från 4-4-2 till 4-2-3-1 och fick ett helt annat spel. Även om det i slutändan blev 1-3-förlust, efter tre baklängesmål sista fem minuterna, var Difs spel ojämförligt mycket bättre sista halvtimmen.

– Sett över hela matchen var det inte konstigt att de vann, men sättet det sker på var väl lite surt. Hela första halvlek var rätt dålig, om man ska vara ärlig. De var klart bättre än oss och vi fick vara glada att det levde. Men när vi gick över till 4-2-3-1 det blev bra. Då blev spelet lite mer som vi är vana med, vi tog ett kliv framåt i försvarsspelet och vann mer boll, säger Lindskog.

Förra säsongen startade Dif sju matcher med 4-4-2-uppställning, varav två hemma på Stora Valla. Årets dessförinnan inte en enda. Av 32 hemmamatcher i superettan sedan 2012 var det här alltså den tredje där Dif inte spelade 4-2-3-1 från start.

Var det ett felval att starta med 4-4-2?– Det är jättelätt att säga, men det är inte säkert att det hade blivit bra om vi hade startat med 4-2-3-1 heller. Det är omöjligt att svara på hur det hade blivit. Det som händer när man byter spelsystem i andra halvlek är att man får in lite energi. Vilket spelsystem man väljer från start beror på vilka spelare som är i form och vilka vi väljer att ha på planen.

Nu bänkade ni Sebastian Castro-Tello, blev han ett offer för 4-4-2?– Tja, i 4-4-2 behöver vi ha mer av tvåvägsspelare på innermittfältare. I det spelsystemet är han mer en forward, säger Lindskog och tillägger:

– När vi går över till 4-2-3-1 tycker vi ändå det börjar likna något, hur vårt spel sett ut förut.

I 1-0-ledning skapade Dif också ett par chanser att punktera matchen, men tappade i stället allt i slutet.

– Peter Samuelsson hade skottet i stolpen, Niklas Klingberg spelade in en boll som ingen riktigt fick ordning på … Där kunde vi ha avgjort. Det var en bit där som var bra, 20-25 minuter. Därför känns det surt nu, för de skapade inte så mycket under den perioden, säger Lindskog.

Dif är i och med förlusten kvar på 14:e-platsen i superettan, med bara två poäng efter fyra omgångar. Jakten på första segern går vidare, närmast mot Ängelholm, i Helsingborg, på lördag.

Läs mycket mer om matchen i tisdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons