Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa nickade Sverige till semi

Sverige är i semifinal i fotbolls-VM efter 3–1 mot Australien i kvartsfinalen.
Örebroaren Lisa Dahlkvist gjorde sitt tredje mål i turneringen.

Annons
Lisa Dahlkvist gjorde mål igen och är i kanonform i VM.

Sverige tog snabbt ledningen mot Australien. Therese Sjögrans skott, efter förarbete av Lotta Schelin, gav 1—0 i tionde minuten. Lisa Dahlkvist nickade in 2—0 på ett inlägg från Sjögran i 16:e minuten.

Men Australien repade mod, med stöd av hemmapubliken, som visste att Tyskland skulle missa OS i London om Sverige vann. De två bästa europeiska lagen i VM, utöver England, får delta där. Nu blev det Sverige och Frankrike. Tyskland, som förlorade sin kvartsfinal mot Japan, missar OS – det är en riktigt stor skräll.

Replik av Schelin

I 40:e minuten reducerade Ellyse Perry med ett långskott i krysset efter en kort hörna.Kort efter paus gav Sverige en replik. Lotta Schelin högg direkt på ett löst bakåtpass, slog bollen på ena sidan av målvakten och sprang själv på den andra, varpå hon kunde lägga in 3–1. Ett snyggt mål av en av VM:s bästa anfallare.Sverige får nu spela VM-semifinal mot Japan i Frankfurt på onsdagskvällen. Japans seger mot VM:s titelförsvarare och värdnation, Tyskland, överraskade många bedömare. Japan har dock imponerat i två landskamper mot Sverige i år, med sitt eviga löpande och säkra kortpassningsspel.

Japan som Barcelona

I vårens Algarve cup vann Japan med 2–1, medan det blev 1–1 i en landskamp i tyska Bochum strax före VM. Therese Sjögran var målskytt i båda matcherna.

– Man måste beundra japanskorna, som är så otroligt trygga med bollen och skickliga på att hitta in till sina forwards. Det är så nätt och fint, nästan ett damernas Barcelona, sade Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby efter 1—1-matchen.

I OS 2004 vann Japan med 1–0 mot Sverige.

Nilla Fischer fick sin andra varning i VM mot Australien, och är avstängd i semifinalen.

Micke Larsson/TT

Mer läsning

Annons