Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lumbana i ny nyckelroll: ”Känner mig bekväm”

Efter tio säsonger har Degerfors IF bytt spelsystem. Då har ex-ÖSK:aren Boris Lumbana fått en nyckelroll.

Annons
Boris Lumbana.

Sedan Tony Gustavsson tog över Degerfors 2005 har laget med få undantag spelat med en 4-2-3-1-uppställning, de senaste sex säsongerna under Patrik Werners och Jonas Lindskogs ledning.

Men när stjärnan Sebastian Castro Tello hastigt och oväntat lämnade klubben för en knapp månad sedan – han bröt sitt kontrakt av ”privata skäl” – har tränarduon fått tänka om.

De senaste fyra matcherna har Dif i stället spelat 4-1-4-1 – och tagit fyra raka segrar. Senast i går, när allsvenska Åtvidaberg besegrades med 2–0. Bakom succén finns nyförvärvet från ÖSK, Boris Lumbana, som axlat rollen som mittfältslibero.

– En jättebra roll för Boris, den passar honom perfekt. Och han har gjort det jättebra, säger Werner.

Lumbana själv, som under fem säsonger i ÖSK:s A-trupp bara fick speltid i 19 matcher, är förstås väldigt nöjd med sin nya, viktiga roll.

– Det känns väldigt bra. Jag känner mig väldigt bekväm i den rollen, känner mig hemma med uppgiften. Och dessutom har jag duktiga spelare runt omkring mig som gör det väldigt lätt för mig. Det är en tacksam uppgift, säger Lumbana.

När Dif vänt på mittfältsdiamanten – och gått från två defensiva och en offensiv till en defensiv och två offensiva innermittfältare – har både försvars- och anfallsspelet fungerat bättre, enligt Werner.

– I det nya systemet har hela försvarsspelet fungerat bättre, det blir mindre ytor att försvara och vi släpper inte till lika mycket. Sedan kommer vi upp lite högre med det nya sättet att spela. Mot Åtvidaberg blev det inte lika påtagligt, men i tidigare matcher har vi i stort sett hela tiden haft bollinnehav på offensiv planhalva. Men det finns fortfarande en hel del att jobba på med det nya systemet, och ser vi att det behövs är vi trygga med att gå tillbaka till det gamla, säger Dif-tränaren.

Dif har nu alltså fyra raka segrar med det nya spelsystemet, och totalt sex vinster och en förlust på sju träningsmatcher den här försäsongen. En skarp kontrast jämfört med fjolåret, då laget bland annat åkte på tre raka råsopar i svenska cupens gruppspel med en sammanlagd målskillnad på 2–13.

– Vi är vana vid att vara dåliga på försäsongen, så det är klart att det känns bättre nu än det brukar göra. Men man kan inte gräva ned sig eller köra upp till himlen på grund av enskilda resultat, man måste försöka hålla en jämn nivå. Men det är klart att man mår bättre nu än motsvarande tid förra året, säger Werner.

– Det känns väldigt bra att vinna matcher, faktiskt. Det är bra för truppen att få en go känsla inför säsongen, och att få mäta sig med så bra lag som Åtvidaberg, och slå dem, är bara positivt. Sedan vet vi vad vi behöver jobba vidare. Som i den här matchen, där det hade varit bra om vi hade hållit i bollen och värderat bättre när vi blev tillbakapressade, säger Lumbana.

Dif har matchledigt i helgen och fortsätter träningsmatchandet mot Kongsvinger nästa helg. Seriepremiären spelas borta mot Utsikten den 3 april.

Läs mer om Degerfors–Åtvidaberg, och om Andreas Holmberg succé på nygammal position, i onsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons