Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maries drömmål bland de vackraste

Det var ett mål som gav Sveriges ett VM-brons, och gjorde skytten till rikskändis på någon sekund.

Annons
Marie Hammarström.

Marie Hammarström reste till VM för fyra år sedan som en av de sist uttagna. 29 år gammal gjorde mittfältaren från Glanshammar och Kif Örebro debut i VM-sammanhang.

Det var bronsmatch mot Frankrike. 1-1 och hörna från vänster för Sverige. Bollen kom ut från straffområdet, lite till vänster. Marie tog ned den med vänstern, flyttade den en gång i sidled med högern och sopade sedan på en vänstervolley efter studs som for som en missil rakt upp i nättaket bakom den franska målvakten.

- Jag var ju glad att bara få vara med. Och under tiden i Tyskland var det ju inte så att journalisterna flockades runt mig. Sedan blev det helt sjukt efter målet. I två veckor gick det inte en dag utan att det ringde någon journalist, säger Marie.

Maries mål var en stor prestation, det var grymt läckert, och det var direkt avgörande. Ingredienser som gjorde henne till en blågul hjältinna för all framtid.

- Jo, det är fortfarande så att folk pratar om målet, och det är så klart kul att de kommer i håg.

Men det är inte den vanligaste frågan hon får.

- Nej, den vanligaste frågan är om det är jag som är målvakten eller mittfältaren. Av nån anledning svarar jag oftast målvakten. Det är väl amningshjärnan som ställer till det, säger Marie och skrattar.

Målvakten är, som bekant för de flesta, tvillingsyrran Kristin, som också fanns med i bronsgänget 2011.

Marie Hammarströms mål utsågs nyligen till finalist i en omröstning på Fifas hemsida om VM-historiens vackraste mål.

- Ett av de 15 vackraste, det får jag vara nöjd med. Nu är omröstningen avgjord, och Abby Wambach vann. Vet inte vilken placering jag fick, men det spelar ingen roll. Kul att det uppmärksammades där, säger Marie.

Den amerikanska stjärnans 2-2-mål i VM 2011 mot Brasilien i kvartsfinalen tog priset i omröstningen. Ett långt inlägg som avslutades med en Kennet Andersson-liknande nick i mål av Wambach.

Måndag kväll går Sverige in i VM-slutspelet i Kanada. Möter Nigeria, med start klockan 22 svensk tid.

- Klart att det rycker lite i benen, jag vet ju hur roligt det är att vara med. Men nu har jag lite annat att göra som småbarnsmamma, säger Marie, som födde sonen Alfred för åtta månader sedan.

Hur går det för Sverige?- Det har inte sett så bra ut, flera skador och knackiga resultat. Och det är kanske mest det som gör att jag tror att det kan gå bra. Vi brukar vara bra när vi inte har press på oss. På papperet tycker jag att vi har en bra elva, men att det känns lite tunt bakom med spelare som kan komma in och förändra.

Det hade Sverige för fyra år sedan. Inte minst en debuterande 29-åring ...

- Vi är i en tuff grupp, men jag tror att vi tar oss vidare. Starten mot Nigeria blir grymt viktig.

Mer läsning

Annons