Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maries succé – sänkte Norge

Tre matcher kvar innan EM på hemmaplan. Då fick förra Kif-stjärnan Marie Hammarström chansen centralt på mittfältet – och sänkte Norge.

Annons
Sveriges startelva inför matchen mot Norge.

Tre matcher kvar innan EM på hemmaplan. Två innan truppen tas ut. Det var förutsättningarna inför Sveriges träningslandskamp mot Norge i Linköping på lördagen.

I förbundskapten Pia Sundhages startelva återfanns, som brukligt är, flera spelare med länskoppling. I mål stod Kif-målvakten Kristin Hammarström som är mer eller mindre uttalad förstemålvakt inför EM. Och på mittfältet startade tvillingsystern (och lagkamraten i Göteborg) Marie Hammarström. En av de spelare som brukar vara mest givna är Adolfsbergsbördiga mittfältaren Lisa Dahlkvist, Tyresö. Men i dagens match var hon bänkad, vilket innebar att Marie Hammarström för ovanlighetens skull fick spela centralt på mittfältet även i landslaget. Marie har uteslutande agerat yttermittfältare i blågult.

Och det skulle bli succé för Marie, även om det började tungt för Sverige – och Kristin i målet. Redan i den fjärde minuten tog Norge ledningen. Caroline Seger tappade bollen strax utanför eget straffområde och Ada Hegerberg drog till. Skottet var inte märkvärdigt men Kristin Hammarström såg ut att missbedöma det och hann aldrig ner, och bollen slank in vid den första stolpen.

Lotta Schelin, fint framspelad av Kosovare Asllani, kvitterade i den 20:e minuten. Och i den 34:e minuten satte Marie Hammarström 2–1. Framspelad av Schelin fick Hammarström bollen på gränsen till straffområdet och tog ett snabbt avslut med vänstertån. Skottet blev inte hårt, men däremot välplacerat och slank in.

Det blev matchens sista mål. Kristin Hammarström blev utbytt mot Sofia Lundgren med 20 minuter kvar. Marie fick lämna planen till förmån för Olivia Schough med en kvart kvar. Lisa Dahlkvist blev inbytt i den 57:e minuten. På bänken satt två Kif-spelare kvar hela matchen: mittbacken Marina Pettersson-Engström och mittfältaren Elin Magnusson, som därmed inte fick debutera i landslaget.

Nu återstår bara en landskamp, mot Brasilien på Söderstadion i Stockholm den 19 juni, innan EM-truppen tas ut. Den 4 juli är det genrep mot England på Skarsjövallen i Ljungskile. Den 10 juli inleder Sverige EM med att möta Danmark på Gamla Ullevi i Göteborg.

NA:s Johan Tollén är på plats i Linköping och kommer leverera texter till söndagens NA, papperstidningen, som även kommer kunna köpas som e-tidning här nedan.

Mer läsning

Annons