Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öfvre lägger ner: "Slutar med flaggan i topp"

Sent på tisdagskvällen höll Öfvre Adolfsbergs damlag ett spelarmöte med lagets framtid på agendan. Beskedet: laget, som gick från division 4 till division 1 på tre säsonger, lägger ner verksamheten. 

Annons

Hösten 2009 spelade Öfvre Adolfsbergs damlag sin första träningsmatch. Sara Lihagen, som tvingades avsluta en lovande karriär på grund av ett skadat korsband 2005, och kompisen Josefin Westberg samlade ihop gamla vänner, före detta lagkompisar och tidigare motståndare och bildade ett lag där ledstjärnan var "fotboll, för att det är kul". Kryddat med tidigare elitspelare (bland annat Malin Nilsson, Caroline Näfver och Louise Östman, för att nämna några) blev det ordentligt roligt för Öfvre. Laget vann division 4 2010 och division året efter. 2012 blev laget femma i division 2, men tack vare serieomläggningen och införandet av elitettan fick laget chansen i division 1.

Men där kraschade Öfvre, och blev solklar jumbo efter bara fyra poäng på 20 matcher. Laget hade också flera gånger under säsongen ont om spelare när det var dags för match.

Efter inställda träningsmatcher under årets försäsong kom beslutet på tisdagskvällen: Öfvre Adolfsbergs damlag lägger ner verksamheten.

– Spelarna har gemensamt tagit beslutet att lägga ner. Vi har ju själva haft driften för laget, och gemensamt betalat för material, planer, domare och så vidare, säger grundaren Sara Lihagen och fortsätter.

– Det har tagit mycket kraft och engagemang, men det är också det som har bidragit till att vi har haft så bra stämning och så trevligt ihop. Vi känner ändå att vi vill sluta med flaggan i topp. Vi nådde division 1, vi genomförde alla matcher och klarade av alla säsonger. Vi vill inte komma till en situation där vi behöver lämna walk over på grund av att vi inte har folk till matcherna.

Lihagen är noga med att poängtera att laget, där många varit med hela vägen, känner en glädje och stolthet i vad de under sina fyra år tillsammans.

– Vi känner oss nöjda med det vi har gjort. Vi har behållit glädjen från division 4 till division 1. "Öfvreandan" har funnits där i alla divisioner, och gemenskapen. Det skulle vara kul att spela ihop.

– Det är klart att tjejerna kommer sakna varandra. Vi har tränat och tävlat ihop. Men det var ett klokt beslut.

Var alla överens om beslutet?

– Det var några som ville fortsätta en säsong till. Men alla förstår att det tar mycket tid. Man måste ge så mycket mer än bara fotbollen. Vi har beställt våra kläder, vi har jobbat för att få in pengar till laget, och så vidare. Nu finns inte allt som krävdes, men det är ändå inga dystra miner. Alla är ändå nöjda, och vi känner att vi har tagit rätt beslut.

– Framför allt kände vi att det var viktigt att spelarna skulle ta beslutet. Inte några tränare eller en styrelse. Tjejerna har varit med hela vägen, men tränare har kommit och gått under tiden, säger Sara Lihagen.

Sara Lihagen, en av grundarna till Öfvre Adolfsbergs damlag.

Mer läsning

Annons