Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola laddade på hemmaplan

Ingen Zlatan, en formsvag Berg och en småskadad Elmander. Då tänker Ola Toivonen ta chansen i landslaget.
Formen har han slipat på – med Degerfors IF.

Annons
Ola Toivonen.

– De här landskamperna är superviktiga, säger han.

Det var finfrämmat på Stora Valla och i Stora Halla på måndag och tisdagen. Hollandsproffset Ola Toivonen var hemma på besök och passade på att köra två träningspass med sin gamla klubb.

Men det handlade inte om lite lättfullt lattjande.

För Toivonen var träningspassen hans första på tio dagar, och de sista inför landslagssamlingen i Stockholm.

– Det var två bra pass, speciellt det i tisdags. Jag var väldigt träningssugen, så det bidrog väl en del. Det var kul att komma hem också, jag är tacksam att jag fick vara med och träna med Dif, säger han.

Säsongen i Holland tog slut för ett par veckor sedan och sedan dess har Ola mest pustat ut. Hans PSV kom ”bara” trea i den holländska ligan, efter en katastrofal avslutning.

Laget hade kopplat ett rejält guldgrepp med bara tio matcher kvar – men tappade allt.

Såväl Twente som Ajax smög förbi på slutet och tog platserna i Champions league.

– Vi tog fyra poäng på fyra matcher och hamnade i en formsvacka i sämsta möjliga läge. Vi hade inte förlorat på 35-40 matcher innan dess, så det var ingen vidare tajming, säger Ola.

Hans egen säsong följde samma bistra kurva. Han inledde lysande med två mål i premiären och gjorde bland annat fyra mål i en match mot Den Haag senare på hösten. Men målfabrikationen stannade upp och i slutet av säsongen fick Toivonen nöta en del bänk. Totalt blev det 13 mål, ett skapligt facit. Men Ola själv ger sig själv knappt godkänt.

– Två och en halv av fem kanske. Det var lite för upp och ner. Det blir ju så när man är ung, jag gjorde två bra matcher och sedan en dålig. Jag måste höja lägstanivån.

Hur hanterar du motgångarna?

– Jag har pratat med tränaren varje vecka och han har stöttat mig. Men det är inte så lätt att bara glömma och lägga bakom sig. Det gäller att ha fokus på varje träning, säger Ola. 

Toivonen har nyss kommit tillbaka från kvällsträningen på Råsunda. Landslaget har samlats för första gången sedan i mars och nu väntar Bosnien på lördag och Vitryssland på onsdag. Två landskamper som i snälla ordalag kan beskrivas som ljumna. Medieintresset är lågt och flera spelare har lämnat återbud.

Men för 24-årige Ola Toivonen är matcherna en chans att visa upp sig.

– För laget är de här matcherna oerhört viktiga. Vi måste vara förberedda när kvalet drar igång i höst och med en ny ledning är det mycket att spela ihop.

För dig personligen då?

– Det är klart att det är viktigt. Jag vill ju spela och tycker att jag gjorde en bra match mot Wales senast.

Med en Zlatan som landslagsvägrar, en skadad Johan Elmander och en Marcus Berg som verkar ha långt till formen lär Toivonen få en hel del speltid framöver.

– Jag tycker jag står mig rätt bra i konkurrensen. Jag har spelat kontinuerligt under hela säsongen som både ren anfallare och släpande forward, och samma sak i landslaget. Jag hoppas att jag får spela på lördag.

Efter landslagsuppdragen väntar ytterligare ett par veckors semester hemma i Sverige innan det är dags att återvända till Holland. Storklubben PSV lär inte nöja sig med ytterligare en misslyckad säsong och laget har redan presenterat två nyförvärv.

Ola själv är dock helt inställd på att stanna i klubben.

– Absolut. Jag har två år kvar, eller kanske två och ett halvt, på kontraktet. Men det lär hända en del, jag antar att det är en del spelare som de vill bli av med och det är säkert några till på väg in.

Mer läsning

Annons