Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir Närkes egen allsvenska 2015

I kväll, fredag, startar division 4-säsongen. 22 omgångar ska avverkas.NA:s David Flatbacke-Karlsson tar fram spåkulan och ser in i framtiden.

Annons

De vinner serien: Nora-Pershyttan.

Efter prestigevärvningen av Magnus Wikström sänktes knappast förväntningarna på redan storsatsande Nora-Pershyttan. En trupp blandad med erfarenhet, talang och spets i varje lagdel, under ledning av meriterade tränaren Mårten Eriksson, kommer att kunna motsvara favoritskapet. En plats i division 3 ska bara bärgas.

Främsta utmanare: IFK Örebro.

Ett gediget lagbygge som jobbats samman under flera säsonger. Örebros äldsta fotbollsklubb, grundad 1900, har alla möjligheter att nå uppflyttning. Finns kvalitet, rutin och stort hjärta i truppen. Måste ses som en stark aspirant på de två översta platserna.

Outsiders i toppen: Sturehov, Adolfsberg och Latorp.

Sturehov, som inte fick ut max av sin kapacitet i division 3 förra säsongen, fick ta steget ned i Närkes egen allsvenska igen. Med all rätt siktar klubben på att gå upp igen, och om laget får ihop sina pusselbitarna till en fungerande enhet så finns alla chanser i världen att lyckas med det. Adolfsberg och Latorp har förstärkt med intressanta namn, och kommer att vara slagkraftigare än under fjolårssäsongen då respektive unga stomme vuxit i seriekostymen och blivit ett år äldre.

De slåss i botten: Grythyttan, Hoif och Pars.

Nykomlingarna i serien, Grythyttan och Hoif, lär få slita hårt för att kunna ordna nytt kontrakt. Visserligen har Grythyttan en intressant filosofi och en spännande spelande tränare i amerikanen Chris Vorenkamp. Men efter att ha tagit klivet från division 6 till fyran snabbt, så väntar något helt annorlunda nu. Universitetslaget Pars har, av förklarliga skäl, bytt ut mängder med spelare, och riskerar att få kvala sig kvar på nytt.

Säsongens bästa värvning: Magnus Wikström, Nora-Pershyttan.

Det går inte att bortse ifrån att Nora har rott en drömrekrytering i land. Den 37-årige mittbacken, som spelade 217 allsvenska matcher för ÖSK, kommer att bidra med enormt mycket både på och utanför planen.

Bubblare: Marcelo da Silva, Nora-Pershyttan, Christopher Mörlin, Adolfsberg.

Han vinner skytteligan: Niklas Boström, Latorp.

I flera år har Niklas Boström öst in mål för sitt Latorp, och konstant varit en av dem som slagits om skytteligatiteln. Nu har Per-Åke Åström, målkung 2014, lämnat Närkes egen allsvenska för att satsa vidare i division 3 med Yxhult. Då passar det ypperligt för Boström att ta över kronan.

Utmanare: Pontus Karlström, IFK Örebro, Simon Glännestrand, Adolfsberg.

Profilen som kommer att saknas mest: Conny Eriksson.

Det känns som att han har tränat Vretstorp sedan Hedenhös. Men nu har Conny Eriksson, som svarat för hjälteinsatser och hjälpt NA med matchreferaten konstant, vandrat vidare för att träna IFK Askersund i division 5. Återstår att se vad nye tränaren Nisse Jansson kan hitta på.

Bubblare: Jörgen Gustafsson som tagit klivet upp i division 3 med Yxhult.

Han kommer att göra störst nytta för sitt lag: Jerry Wiberg, Vretstorp.

Alltid lika offensivt farlige Wiberg har genomgående varit en av de bästa spelarna i division 4. Han har bidragit till att Vretstorp varit med i jakten på uppflyttningsplatserna till division 3, och får en monumental roll i Västernärke-gänget även under 2015. Tvivlar inte en sekund på att yttern kommer att fortsätta ösa in mål och poäng.

Arenan där flest drömmar föds: Lugnets IP.

Om du som fotbollsintresserad åskådare vill se löften i Örebro län är Lugnets IP, som nyligen fått en fräsch konstgräsplan som komplement, rätt plats att besöka. Med Magnus Carlsson vid rodret kommer Adolfsberg att fortsätta leverera skickliga spelare på löpande band. Ta chansen att se dem ta sina första stora kliv på seniornivå.

Säsongens frågetecken: Hoifs transfertorka. 

Ja, Hoif, som slutade tvåa i division 5 i höstas, har bokstavligen kvar exakt samma lag som förra säsongen. Ingen har lämnat och ingen har tillkommit. Nu gäller det att samtliga spelare kan växla upp och axla Närkes egen allsvenskas svårburna mantel. 

Fem frågor inför säsongen:

1. Klarar Nora-Pershyttan att hantera favorittrycket? Svar: Ja, nu finns det så pass stor kompetens att det ska mycket till om skutan inte ska kunna styras i rätt riktning. Exakt alla bitar – från rätt tränare och spelare till ett stort publikstöd – finns på plats för en väldigt framgångsrik säsong.

2. Kan Assyriska upprepa fjolårssuccén? Svar: Efter att ha slutat tvåa och fått kvala uppåt, kommer Assyriska nog att få ställa in sig på att nå en plats i mitten av tabellen. Duktige tränaren Ibbe Bemacce har, tillsammans med brasilianska superduon Anderson och Marcelo, lämnat klubben, och de luckorna blir svåra att fylla på kort sikt.

3. Vilka står sig bäst i Västernärke? Svar: Mellan Vretstorp och Laxå finns sedan länge en stor rivalitet. Förra säsongen vann Vretstorp de båda mötena klart, med en total målskillnad på förkrossande 9–1. Laxå, som bland annat tappat viktige Hampus Lindh, kommer att få slita för att sluta före rivalen i tabellen denna säsong.

4. Vem blir NA:s nya affischnamn? Svar: Ni som följt med i division 4-bevakningen vet att en bild på Per-Åke Åström, tagen av Pavel Koubek, dominerat artiklarna om matcherna på webben. Nu finns ju inte Åström kvar i serien längre, och det öppnar möjligheterna för en ny lysande stjärna att ta över och bli ansiktet utåt. Frågan är bara: Vem?

5. Vilken tränare kommer att ge skönast citat? Svar: Tunga tränarprofiler, tillika citatmaskiner, som Conny Eriksson, Jörgen Gustafsson och Ibbe Bemacce har alla sagt tack och hej till Närkes egen allsvenska. Nu är division 4-bevakningen i stort behov av någon eller några som tar över stafettpinnen när det handlar om att leverera bra tugg. Svaret på denna fråga har vi till hösten.

Fem matcher att se fram emot under vårsäsongen:

24 april: Adolfsberg–Latorp.

Två lag med samma ambition – att ge de övriga toppkonkurrenterna en ordentlig strid om division 3-spel 2016. Förra säsongens möte på Lugnet blev ett galet sådant, där Latorp tappade en 3–0-ledning för att sedan vinna med 4–3. Inte omöjligt med ett lika underhållande scenario igen.

28 april: Hoif–Grythyttan.

Viktiga poäng på spel tidigt. Båda nykomlingarna är i behov av att få med sig resultat direkt för att stärka sina tabellaktier. Lita på att det kommer att smälla ordentligt på Odenvallen.

7 maj: Nora-Pershyttan–Grythyttan.

När Nora för första gången denna säsong beträder Norvallas gräs väntar ett prestigefyllt derby. Det är skilda världar i den norra länsdelens motsvarighet till Newcastle–Sunderland i Premier league. Kan uppstickaren Grythyttan tvåla till betydligt mer etablerade Nora–Pershyttan?

13 maj: IFK Örebro–Sturehov.

Brickebackens IP kommer att få äran att stå värd för en riktigt spännande drabbning. Både IFK Örebro och Sturehov är på jakt efter att nå toppen, och ingen vill sluta denna match genom att känna sig botten i sinnena.

28 maj: Nora-Pershyttan–IFK Örebro.

En förväntad toppmatch mellan två lag som vill spela en positiv och underhållande fotboll. Förutsättningarna finns för ett högklassigt fotbollsdrama.

Passa på att tävla! Delta i tävlingen NA-coachen! Skapa ett lag med spelare från klubbar i Örebro län. Just nu är 850 lag anmälda. Här hittar du NA-coachen.

Så spelas premiäromgången av division 4:

Fredag, 24 april:

Grythyttan–IFK Örebro, Grythyttans IP (18.30).

Laxå–Hoif, Ramundervallen (18.30).

Vretstorp–Nora-Pershyttan, Fredriksbergs IP (18.30).

Adolfsberg–Latorp, Lugnets konstgräs (19.15).

Pars–Sturehov, Ekängs konstgräs (19.30). 

Lördag, 25 april:

Assyriska–Öfvre Adolfsberg, Lugnets konstgräs (12.15). 

Mer läsning

Annons