Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samuelsson: "Har tränat som anfallare"

Fem mål i baken senast. Inte ett enda framåt i årets superetta. Då kan Degerfors IF tänka om – och lyfta upp skyttekungen Peter Samuelsson från mittbacksposition till anfall.

Annons

Måndagens förnedring på Tele2 arena sätter spår i Degerfors IF. Efter 0–5 borta mot Hammarby kan Peter Samuelsson, som spelat de fyra senaste matcherna – två träningsmatcher och de två första i superettan – som mittback få göra comeback på sin naturliga position som anfallare.

– Jag har tränat både som anfallare och mittback i veckan. Vi har inte fått laget än, så jag vet inte hur tränarna tänker, om det blir spel där uppe eller där bak, säger Samuelsson på telefon till NA efter påskmiddagen.

Samuelsson imponerade stort som mittback i debuten, mot Åtvidaberg, och var i princip felfri i seriepremiären hemma mot Varberg. Men mot Hammarby blev han upprullad flera gånger om. Bland annat när Pablo Piñones-Arce vände bort honom läckert vid 2–0-målet.

– Det var tufft mot Hammarby. Tufft överlag för hela laget. Vi kom inte in med press på mitten, och det gjorde det svårt för oss backar. Då blir det lite extra tufft när man är oerfaren som jag och kanske inte alltid står rätt i position, säger Samuelsson och fortsätter:

– På de första målen var det något billigt inkast högre upp i plan, någon som löpte in i boxen från mittfältet, sådana grejer. Vi är trots allt elva spelare på planen. Men visst, det var väl ett eller två mål som jag får ta på mig.

Samuelsson tror också att det finns något positivt med att åka på en käftsmäll i 5–0-klass.

– En sådan förlust smälter man ganska snabbt, för man känner att "det här var inte bra och så här kan vi inte spela". Åker man däremot på en 1–0-förlust efter baklängesmål i 90:e, då kan man inbilla sig att det bara är att gnugga vidare. Nu har vi fått jobba från grunden med att hitta tillbaka till spelet.

Förutom försvarsbekymren har Dif även haft problem framåt i inledningen av superettan. Noll mål på två matcher. Egentligen bara ett hundraprocentigt läge i premiären, flera chanser men alla brända mot Hammarby.

Men Samuelsson tror inte att den uteblivna produktionen riskerar att sätta sig i skallarna även om Dif inte får något tidigt mål på Assyriska på Södertälje fotbollsarena i morgon eftermiddag.

– Visst vore det viktigt att göra ett tidigt mål, men ännu viktigare att vi inte släpper in något tidigt. För så länge vi inte släpper in ett mål är chansen att vinna mycket större. Men det vore förstås jäkligt roligt om jag kan göra ett mål om jag får spela där framme, säger Samuelsson.

Är det där du vill spela?– Det är en gammal klyscha att man spelar där tränaren vill, men så är det verkligen. Fast min instinkt säger att jag är forward. För att ändra på det kanske man måste ha ett par månader att jobba in sig som mittback. Om det är något tränarna tänker sig i framtiden vore det bra att få en försäsong.

Vad säger du om Assyriska?– Det brukar vara jäkligt starka i början av serien, det är egentligen bättre att möta dem sent på sommaren eller på hösten. De spelar lite som oss, gillar att ha boll på mitten och ställa om på kontringar. Vi får passa oss när de kommer rättvända med Fredrik Holster och Christopher Brandeborn. Men vi har också några punkter vi hoppas kunna såra dem på.

Degerfors IF kommer till matchen utan ljumskskadade mittfältaren Eric Jernberg, men får tillbaka högerbacken Daniel Sundgren efter avstängning. Därmed utgår mittbacken Alexander Hjärpe ur 18-mannatruppen.

Mer läsning

Annons