Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelar musik för kungen – och fotboll för 500

Förra veckan spelade han sina nya låtar för kungen under ett statsbesök. Men i superettan räknar förre Degerfors IF-stjärnan Christophe Lallet bara med några hundra åskådare.

Annons

Precis som Kevin Walker och Boris Lumbana kombinerar Christophe Lallet, 28, rollen som fotbollsspelare med den som soloartist.

I onsdags släppte han sin senaste singel, ”Blundar”, på Spotify och dagen därpå intog han scenen som IK Frejs spelarrepresentant på superettans upptaktsträff i Upplands Väsby.

Lallet är, efter sina fyra säsonger i Degerfors IF och två i Hammarby, en av superettanykomlingen från Täbys största profiler.

Till skillnad från den passionerade publiken på Stora Valla eller åskådarmassorna på Tele2 arena har han fått vänja sig vid betydligt mindre publiktryck på Vikingavallen. När laget i fjol blev tvåa i norrettan snittade Frej 501 personer på läktarna.

– Får vi 1 000 i superettan är det bra, men hamnar vi toksist och spelar mot lag som Utsikten blir det nog inte många personer på läktarna, säger han och ler lite snett.

Desto häftigare publik hade Lallet när han den 5 mars i år framförde sin nya låt under Sveriges statsbesök i Finland. Bland åhörarna: Kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, Finlands president Sauli Niinistö, utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustaf Fridolin.

– Ingen dålig början på en musikkarriär. Det var helt absurt egentligen, att sitta och köra sina blödiga låtar och fem meter framför så har man kungen och drottningen. Men det var riktigt fint, säger Lallet.

– Jag blev kontaktad av utriksdepartementet via Fryshuset i Stockholm, de hade fått nys om att jag var på gång. Jag är ingen rojalist egentligen, men kungen och drottningen verkade väldigt mysiga. Jag hann tyvärr inte prata med dem, men vi hade lite ögonkontakt.

Hur hårt satsar du på musiken kontra fotbollen?

– Musiken är en stor passion som jag alltid haft. Vi får se vart det leder, att slå stort är inte det primära är att jag gör det jag tycker är roligt. En eller tusen lyssnare spelar inte jättestor roll i dagsläget, men det är så klart kul om det kommer lite folk på spelningarna.

– Det som är skönt med fotbollen är att det alltid är just fotboll som gäller till 120 procent när man går ut på planen. Det är skönt att ha det.

Förutsättningarna i Frej är inte de bästa. Laget spelar på en utsliten konstgräsplan (”jag hade ont i ryggen i flera veckor när jag kom hit, det är inte enbart en fördel med en dålig hemmaplan som motståndarna ogillar för man själv ska ju träna på den varje dag”), tränar fys i ett garage (”med 22 spelare på 30 kvadratmeter blir det mycket upphopp”, som tränaren Bartosz Grzelak uttryckte det på upptaktsträffen) och är bottentippat av samtliga. Exakt 0,0 procent av deltagarna på upptaktsträffen tippade Frej till allsvenskan, nästan 90 procent trodde att laget skulle tvingas kriga i botten.

– Det tar vi. Det hade varit värre om folk trodde att vi skulle gå upp i allsvenskan, för det hade varit rätt orimligt. Vi ska göra allt för att hänga kvar och ser det som en härlig utmaning, säger Lallet.

Något som talar för att det kan bli bättre än bottenstrid är att laget i en av de sista träningsmatcherna inför seriestarten hemmaslog Degerfors med 3–0. Men det sa mer om Difs insats än Frejs, tycker Lallet.

– Jag trodde stenhårt på Degerfors som topp tre fram tills vi mötte dem. Då fick jag lite huvudbry, alltså … Men de saknade spelare som Peter Samuelsson, Patrik Anttonen och Daniel Sundgren. Det är ändå rätt så tongivande namn. Får de bara en bra start tror jag att de kan hänga på i toppen, för på hösten tar de alltid sina poäng.

Hur är det att spela i Frej jämfört med i Degerfors, då?

– Jag kan dra så många paralleller. I stället för att vi har järn i Täby så har vi Stockholm, det är där den stora arbetskällan finns. Och även om vi inte har lika mycket tradition och kultur så måste man börja någonstans. Precis som i Degerfors är vi här för att skriva historia. Och på samma sätt som i Degerfors jobbar vi mot barn, ungdomar och skolor, för att få dem att gilla laget. Barnen ute i Täby är jättepatriotiska. Det är inte längre Djurgården, AIK eller Hammarby som är förstavalet, deras identitet stavas IK Frej. Det är jäkligt ballt.

Vid sidan om Lallet finns ytterligare två länsbekantingar i Frej. ÖSK:s förre lagkapten Joel Riddez som förra året var spelande assisterande tränare men som i år tänkt spela så lite som möjligt, och BK Forward-produkten Johannes Gustafsson, mittbacken som gör andra säsongen i Täbyklubben.

– Två jättebra karaktärer som är väldigt viktiga för klubben, säger Lallet.

Läs mycket mer från upptaktsträffen i fredagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons