Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktiskt triumf för Degerfors

4-2-3-1 byttes mot 4-4-2. En paniklösning i lagkapten Tobias Solbergs frånvaro? Knappast.
– Jag tror vi tog dem lite på sängen, säger Patrik Werner, tränare i Degerfors.

Annons

I segermatchen mot Jönköping frångick Dif sitt väl inspelade och fungerande spelsystem för att i stället utnyttja Christophe Lallets snabbhet och Peter Samuelssons nickstyrka på topp.

Ett test som fick ett minst sagt lyckat utslag.

– Vi hade hoppats på att Peter och Lallet skulle fixa det där, och det gjorde de ju. Vi vet vilken av mittbackarna som är lite sämre på huvudet och vem som är lite långsammare. Målet kom ju till exakt så och vi vet ju att om Lallet får hålla på som han vill där uppe så skapar han några lägen. Första halvlek gick precis som vi ville, säger Werner.

Desto svettigare fick Dif-spelarna i den andra akten där Jönköping höjde pressen och blev mycket skickligare i både inlägg och passningar vilket satte ett enormt tryck på bortaförsvaret. Patrik Werner tyckte trots det att Jönköping inte skapade några heta lägen, men det var flera gånger riktigt nära att hemmaspelarna rann igenom och att bollduellerna i straffområdet ledde till farligheter.

Brian Edwards fick återigen visa sin goda klass mellan stolparna vid ett par tillfällen.

– Jag håller inte riktigt med om att vi inte skapade några chanser, vi hade tillräckligt för att få poäng med oss i dag. Spelar vi en match till mot dem så är jag övertygad om att vi gör ett par mål, sa hemmatränaren Hans Lindbom som själv sade sig bli överraskad över Werners uppställning.

”Otroligt passiva”– Att de skulle spela med två forwards, det trodde vi inte. Men vi har två innerbackar, de två forwards, det borde vi gjort bättre. Vi var otroligt passiva i första.

Halvvägs in på den andra halvleken bytte Dif till grunduppställningen 4-2-3-1 och fick samtidigt tidigare stopp på hemmalagets massiva offensiv. När Peter Samuelsson, precis som i ÅFF-segern, gick ner i mittförsvaret stabiliserades det defensiva spelet ytterligare.

– Det är bara att gå ner och stångas och nicka undan. Jag hade väl en riktigt viktig räddning där jag gick ner och täckte ett skott. Den hade säkert gått på mål annars, det är skönt att göra sådana saker, sa fjolårets skyttekung.

Krigar på bortaplanWerner pratade inte direkt om matchutgången som en taktisk triumf, och utan den enorma offervilja och det stora hjärta som präglade DIF:s insats i går hade det inte spelat någon större roll vilken sifferkombination gästerna hade ställt upp med.

– Det är bra. Det är så det ska vara och vi pratade lite om det efter Assyriskamatchen, att vi inte tycker att vi hade den rätta energin och gnistan. Men så fort vi åker från Valla då krigar vi som fan och gör det väldigt bra. Det här ska vi försöka ta med oss till hemmaplan också, säger Werner, som efter matchen lyste i kapp med solen i Småland.

– Jag är så nöjd bara, skrattade han.

Mer läsning

Annons