Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toivonen är Hamréns val

En träningsmatch återstår innan EM-kvalet i höst.
Förbundskaptenen Erik Hamrén verkar ha bestämt sig – han vill ha Ola Toivonen på planen.

Annons
Ola Toivonen.

I de tre senaste landskamperna har Degerforssonen spelat från start.

– Jag har absolut stärkt mina aktier, säger Toivonen.

En intensiv vecka, med två landskamper inom loppet av fem dagar, är över. Ola Toivonen är tillbaka i Sverige och andas ut i sin förra hemstad Malmö.

– Väldigt skönt, jag bara glider runt och kopplar av, säger han.

Det har han gjort sig förtjänt av.

Ola spelade från start mot såväl Bosnien som Vitryssland och gjorde ett av målen i 4-2-segern mot Bosnien. Förbundskaptenen, och den förre grannen hemifrån Degerfors, Erik Hamrén verkar ha ett gott öga till den blonde 24-åringen. Även i landskampen mot Wales tidigare i våras valde Hamrén ut Toivonen som startman.

”Vågade hålla i bollen”

– Jag spelade fyra halvlekar, varav två var bra. Speciellt den andra mot Bosnien, då fick vi rörelse i hela laget och jag fick bra bollar att jobba med. I första blev jag för isolerad. Mot Vitryssland gjorde vi en bra första halvlek, vi vågade hålla i bollen och skapade heta chanser, summerar Toivonen.

Själv hade han ett jätteläge mot Vitryssland, när han vände bort en back i straffområdet och fick iväg ett skott, men målvakten reflexräddade.

– Jag försökte få den i bortre hörnet. Det borde varit mål där, absolut.

Sammantaget, har du stärkt dina aktier?

– Det tycker jag absolut. Men det viktigaste är att vi som lag har fungerat och hittat ett spel vi kan bygga på inför EM-kvalet. Då handlar det bara om att ta poäng och framför allt defensiven har fungerat väldigt bra i de här matcherna.

Förbundskapten Hamrén testade Ola i två roller – både som ensam anfallare och som ”nummer tio”, i en lite mer tillbakadragen forwardsroll. Av Olas egen summering är det inte svårt att förstå att han själv trivs bäst i den sistnämnda rollen. Och gärna med polaren Marcus Berg framför sig.

– Visst, i alla fall i de här matcherna har det fungerat bäst med den uppställningen. Men jag tackar inte direkt nej till att spela, var det än är på planen, säger han och skrattar.

Trots att Sveriges megastjärna Zlatan Ibrahimovic har tackat nej till landslaget handlar det mesta av snacket om just honom. Erik Hamrén har tidigare sagt att han ska snacka med stjärnan senare i sommar, men det är oklart om han kommer få något rakt besked.

Stör det er som faktiskt spelar i landlaget?

– Vi bryr oss faktiskt inte speciellt mycket. När det kommer till de stora spelarna så är det bara att gilla läget. Om han vill spela så är det klart att han ska göra det, vi vet att han kan avgöra matcher på egen hand, säger Ola.

Hur känns det att veta att du får kliva åt sidan, oavsett hur bra du presterat, om Zlatan väljer att komma tillbaka?

– Vad ska man göra? Om han kommer tillbaka kan jag inte gnälla, det är så det fungerar.

Mer läsning

Annons