Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toivonen målskytt och skadad när Sverige vann genrepet

Degerforssonen Ola Toivonen gjorde första målet, fixade straffen som Zlatan Ibrahimovic gjorde sgermålet på och utgick sedan till synes skadad.
Sverige besegrade Serbien i med 2-1 EM-genrepet.

Annons
Ola Toivonen gratuleras av Zlatan Ibrahimovic efter 1-0-målet.

Råsunda jublade och Råsunda önskade lycka till. Det är inte långt kvar nu. Men hur långt är landslaget från EM-formen? 2-1 (1-1) mot Serbien låter bättre än det var.

Landslagets problem är dess försvar. Det är inget nytt. Men än mer aktuellt efter förbundskaptenen Erik Hamréns senaste rockader.

Vem spelar mittback bredvid Olof Mellberg och vem börjar som högerback mot Ukraina? Är Hamrén själv säker?

Jonas Olsson spelade mot såväl Kroatien (i februari) och mot Island i Göteborg i förra veckan. Nu bänkades han. Tidigare högerbacken Andreas Granqvist skickades in i mitten och gav samtidigt plats åt Mikael Lustig, som inte spelat en landskamp sedan EM-kvalet i höstas.

Resultatet? Granqvist var darrig, Lustig rostig. Hamrén kan knappast ha blivit klokare där om det var den tänkta EM-backlinjen han gav en generalrepetition.

Med kvarten kvar togs Lustig av, Olsson kom in och Granqvist flyttades ut till höger. Det kändes inte mycket tryggare.

Bjudningar av målvakternaGranqvist får delvis ta på sig Neven Subotics kvittering. Det var han som drattade på ändan innan Anders Svensson orsakade frisparken som ledde till hörnan där Subotics panna kom in mellan Mellberg och Granqvist.

Tre minuter tidigare hade Ola Toivonen gjort sitt enklaste av sina sex landslagsmål. En ren bjudning av Serbiens målvakt Branimir Aleksic, som lät Rasmus Elms hörna rinna mellan händerna.

Damir Kahriman, ersättaren i halvtid, var lika generös och grundlade sedan den svenska segern när han fällde Toivonen i början av andra halvlek.

Zlatan Ibrahimovic slog in straffen.

Två bjudningar och två mål.

Efter straffen tvingades dock Toivonen att utgå, då han hade fått en smäll.

Solskensläger i VisbyUnder solskenslägret i Visby, efter segern mot Island och under finslipningen de senaste dagarna har det pratats om den goda stämningen, om en trupp och grupp i harmoni. Om de minutiösa förberedelserna, där inget lämnats åt slumpen.

Och nu?

Serbien sådde tvivel, så länge Serbien ville och förbundskaptenen Sinisa Mihajlovic höll inne med sina byten.

Rappare offensivAlla kunde notera det, på Råsunda eller hemma i tv-soffa, via radion. En känsla av... osäkerhet? Följt av frågorna. Som, hur ska det här gå?

En rappare offensiv i andra halvlek täppte till en och annan spricka i fasaden, men just offensiven är det minsta problemet.

Man kan ju alltid att köra med det där gamla teatersnacket att ett dåligt genrep ger en lyckad föreställning. Eller det kanske inte är att rekommendera.

Det är som det är med statistik och jämförelser med sånt som tillhör det förgångna, men inför det senaste mästerskapet landslaget deltog i - EM i Österrike och Schweiz 2008 - kom Ukraina till Råsunda. Sergej Nazarenko och matchens enda mål i 82:a minuten gav Lars Lagerbäck fler frågor än svar inför avresan i en rätt usel föreställning.

Hur det gick i Innsbruck och Salzburg?

Hemfärd redan efter gruppspelet.

Att döma av stora delar av prestationen mot Serbien lämnar landslaget Arlanda, i sitt chartrade plan med destination Kiev på onsdagen, med ännu mer att jobba med och att försöka hitta lösningar på innan det blir skarpt läge mot Ukraina på måndag kväll.

(TT)

Mer läsning

Annons