Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårsäsongens toppar och dalar i Närkes allsvenska

Halva säsongen är spelad. Det har varit en händelserik vår i Närkes egen allsvenska, division 4. När sommaruppehållet nu tar vid, summerar NA:s David Flatbacke det som skett så här långt.

Annons
Per-Åke Åström har gjort åtta mål för Yxhult. Blir det några fler i höst?

Vårens lag: Assyriska.

Ett par dagar innan seriepremiären hade Assyriska inte ens en tränare klar, medan spelartruppen också var kraftigt förändrad gentemot fjolåret. Men det går inte att säga något annat än att laget, under ledning av Ibbe Bemacce, har levererat. I och med lördagens vinst mot Latorp, 3–0, klev man upp i serieledning, med 27 inspelade poäng av 33 möjliga.

Vårens match: 23 maj, Adolfsberg–Vretstorp 4–4 (3–2).

Adolfsberg gick fram till 3–0 efter tio minuter, innan Vretstorp reducerade två gånger om. Gästerna fullbordade sedan vändningen i andra halvlek. Men dramatiken var långt ifrån över. Adolfsberg kvitterade, och hade sedan dessutom bud på ett segermål. En fotbollsmatch av hög division 4-klass, som bjöd på stor underhållning.

Vårens spelare: David Gustafsson, Pars.

Anfallaren har burit Pars på sina axlar, och gjort hela tolv mål. Gustafsson, som leder skytteligan, är en stor anledning till varför nykomlingen inte befinner sig på en direktnedflyttningsplats. Han lämnar nu klubben för jobb i Stockholm. Återstår att se om någon annan kan fylla hans skor i höst.

V årens brassar: Bruno Zanelli och Marcelo Barbosa Lins da Silva, Assyriska.

Just nu pågår fotbolls-VM i Brasilien, där Neymar och Freds lag jagar ett guld på hemmaplan. I division 4 har även två av deras landsmän imponerat stort. Bruno Zanelli och Marcelo Barbosa Lins da Silva är stora utropstecken i ett framgångsrikt Assyriska, och har gett sitt lag ett utmärkt slagläge inför hösten.

Vårens knall: Reals premiärkross.

Marieberg och Real Örebro, två av tre nykomlingar i Närkes allsvenska inför säsongen. De båda lottades mot varandra i premiären. Upplagt för en spännande match på pappret. Men sedan i praktiken? Nej. Real vann med förkrossande 6–0 på bortaplan. Att inget av lagen sedan lyckats något vidare går vi inte in närmare på här.

Vårens flopp: Marieberg.

Noll poäng och en målskillnad på -31 efter elva omgångar talar sitt tydliga språk. Marieberg har inte levt upp till division 4-kraven alls. En ordentlig förbättring måste till om laget över huvud taget ska ha en chans att inte hamna sist.

Vårens värvning: Hampus Lind, Laxå.

Hampus Lind, född 1997, har gjort entré med dunder- och brak sedan flytten från Örebro SK. Ynglingen står noterad för åtta mål, och det i ett Laxå som uppträtt väldigt ojämnt under våren. Laget har blandat och gett, vilket ställer dem inför ett vägskäl. Det kan bli strid om en plats på övre halvan, samtidigt som Laxå också kan få jobba stenhårt för att hålla sig kvar. Linds kvaliteter kan dock ingen tvivla på.

Bubblare: Chriss Henriksson (Nora-Pershyttan).

Vårens flyttfågel: Ludvig Larsson, Laxå.

Mittfältaren, som gjort ett stort avtryck i Laxå-tröjan, har skrivit på för Brage. I höst kan motståndarna heta Forward, Västerås SK och Dalkurd i division 1 norra i stället för Vretstorp, IFK Örebro och Öfvre Adolfsberg.

Vårens citat: "Det finns väl inget skitroligt med det" – Jörgen Gustafsson.

NA gjorde ett reportage om Yxhult inför säsongen, då laget tippades vinna serien, enligt bettingsidan Nordicbet.com. Lagets tränarprofil, Jörgen Gustafsson, var däremot inte lika säker, eftersom många spelare lämnat efter fjolåret. Men det måste ju påtalas att det har gått riktigt bra för Yxhult. Hällabrottet-klubben kliver in i sommarvilan som serietvåa, på samma poäng som Assyriska.

Vårens mål: Tobias Johansson, Yxhult, mot Vretstorp 17 juni.

Toppmöte på Fredriksberg mellan Vretstorp och Yxhult. Då skickade Tobias Johansson in ett av sina två mål med en bicicleta, något som gav Yxhult ledningen.

– Det är inte ofta man ser sådana mål på den här nivån, sade Vretstorp-tränaren Conny Eriksson.

Yxhult vann matchen med 3–1.

Bubblare: Bruno Zanelli, Assyriska, mot Latorp 28 juni.

Mycket kommer att hinna ändra sig i tabellen under höstens elva omgångar som väntar. Minnen kommer att skapas. Fotbollshistoria kommer att skrivas. Naturligtvis ska vi även se framåt, och inte bara summera det som varit.

Fem frågor inför säsongsspurten:

– Är Yxhult eller Assyriska starkast?

– Kan något lag utmana toppduon?

– Vilken av nykomlingarna undviker direktnedflyttning?

– Hur många baljor sätter notoriske målskytten Per-Åke Åström för sitt Yxhult?

– Tar Marieberg någon poäng?

Fem höjdarmatcher (speldatum kan komma att ändras):

12 augusti: Nora-Pershyttan–Yxhult.

Nora är det lag som är närmast toppduon i tabellen (åtta poäng efter). Om Mårten Erikssons mannar, vars potential är skyhög, ska ha en chans att slåss om uppflyttning gäller det att gå segrande ur denna match.

22 augusti: Assyriska–Yxhult.

I nuläget en ren seriefinal. Viktiga poäng på spel mellan två stekheta division 4-lag, som drömmer om en tillvaro i serien ovanför 2015. 

13 september: Vretstorp–Laxå.

Ett prestigemöte i västra Närke. Laxå är ute efter revansch, då Vretstorp vann på Ramundervallen med 3–1 tidigare under säsongen.

20 september: Real Örebro–Pars.

Reals fokus är i första hand på att kunna byta plats med Pars i tabellen, och få chansen att kvala för överlevnad i Närkes allsvenska. Tre poäng är nog ett måste i denna höstdrabbning, om den drömmen ska leva vidare i högsta grad.

28 september: Öfvre Adolfsberg–Adolfsberg.

Öfvre vann säsongens inledande derby på Lugnet. Kan Adolfsberg slå tillbaka på Öfvre IP?

Division 4-tabellen (poäng och målskillnadskvot) efter halva säsongen:

1. Assyriska 27 +20

2. Yxhult 27 +18

3. Nora-Pershyttan 19 +7

4. Vretstorp 18 +2

5. Latorp 18 +1

6. Adolfsberg 16 +4

7. IFK Örebro 15 +8

8. Öfvre Adolfsberg 15 -8

9. Laxå 14 -5

10. Pars 11 +1

11. Real Örebro 5 -17

12. Marieberg 0 -31. 

Mer läsning

Annons