Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vila lika effektivt som träning

Örebroforskaren Helena Andersson, med förflutet i Kif Örebro, visar i en ny studie att återhämtningsträning för elitfotbollspelare inte har någon avgörande betydelse. Vila är lika effektivt.

Annons

– Det visade sig att spelarna återhämtar sig lika bra oavsett om de genomför en återhämtningsträning eller vilar, säger Helena Andersson till Örebro universitets hemsida.

Helena Andersson är forskare i idrott med inriktning fysiologi/medicin vid Örebro universitet. Hon var fystränare i Kif Örebro åren 2004-2007 och jobbade också tillsammans med Pia Sundhage och USA:s damlandslag i OS 2008.

Hon har nu gjort en kartläggning av vad som händer i kroppen på damfotbollsspelare på elitnivå under matcher och hur snabbt kroppen återhämtar sig efteråt.

– Jag hade spelschemat i de stora mästerskapen i åtanke. Damspelare har bara två dagar att återhämta sig på mellan matcher jämfört med männens fyra eller fem dagar. Jag ville undersöka ifall två dagar är tillräckligt med återhämtning för att spelarna ska kunna prestera i nästa match.

Trots det tuffa spelschemat visar avhandlingen att spelarna har en förmåga att återhämta sig relativt snabbt efter en match och kan prestera med liknande intensitet i den andra matchen.

– Det enda som inte återhämtade sig helt innan nästa match var spelarnas hoppförmåga. Det är troligtvis så att damspelare bör träna mer explosiv styrka för att klara matchbelastningen, säger hon.

Hon kan också slå fast att spelarna har ett effektivt antioxidant system som kan dämpa ökningen av fria radikaler. Fria radikaler ökar vid ökad syreomsättningen vilket kan leda till att celler kan ta skada medan antioxidanter motverkar detta.

Hennes resultat skiljer sig från de studier publicerade på manliga fotbollspelare som visar en större ökning av fria radikaler efter match. Det kan ha ett samband med att det kvinnliga könshormonet östrogen har en skyddande effekt mot fria radikaler.

– Min undersökning visar att kroppen producerar och uppreglerar tillräckligt med antioxidanter för att motverka ansamling av fria radikaler. Det kan betyda att vältränade elitspelare inte behöver äta extra antioxidanter utan att det räcker med att äta en välbalanserad kost.

Detsamma gäller antiinflammatoriska läkemedel.

Mer läsning

Annons