Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollskväll som kan väcka SVT

Den knöliga utflykten för ÖSK till Sveriges baksida tur och retur förvandlades till rena treenigheten. Tre mål. Tre poäng. Tredje raka segern.
Förklaringen? Laget surfar på en gigantisk framgångsvåg stavad självförtroende.

Annons

Det var söndagen när allt tycktes kunna hända. Jag hängde på låset till kyrkovalet och fick vid valurnan frågan om jag inte skulle vara i Kalmar. Väl på plats vid Fredriksskans vände sig en pressvärd om och sa: ”dig högaktar jag”.

Tack tänkte jag innan det visade sig att han trodde min farbror, bosatt i Kalmar, var min far. 

Sedan fortsatte bara märkligheterna.

• Som att ÖSK för första gången i år gjorde tre mål i en allsvensk match. Detta mot regerande svenska mästaren Kalmar.

• Två av målen på hörnor, dessa sorgebarn i så många matcher. Avgörande 3-1 av Marcus Astvald på hans sista spark innan bytet som redan förannonserats hos fjärdedomaren.

• På den efterföljande presskonferensen reste sig Kalmartränaren Nanne Bergstrand ilsket upp och deklarerade att han skulle bojkotta alla dessa framöver eftersom han ändå inte fick några frågor.

Det var urbilden av en förlorare. Men Nanne hade kanske samma inställning som alla spelbolag? Svenska spel gav 4,40 i odds för en ÖSK-seger vilket min kollega profeten Arvidsson givetvis tjänade en god hacka på.

I fortsättningen gör alla klokt i att inte underskatta ÖSK. Laget är i en hysterisk form grundad på ett massivt självförtroende. Alla enskilda spelare presterar inte på topp, men laget fungerar som helhet. Tränare Boström hittar allt fler luriga lösningar. Mot Kalmar fick ÖSK också utdelning i viktiga skeden. Nyckeln var effektiviteten mot ett spelförande hemmalag.

Trygge John Alvbåge och pånyttfödde Kim Olsen stack ut denna match. Nästa är det någon annans tur att kliva fram. Den omtalade bredden i truppen slår äntligen ut i full blom. IFK Göteborg hemma på onsdag blir en ny, härlig värdemätare.

Efter denna smäll borde SVT:s Fotbollskväll vakna på allvar. Tänkte ni på att man i senaste programmet oväntat inledde med att säga några ord om ÖSK. Visserligen var resonemanget förvirrat. Men varför tjata om petitesser.

Däremot kändes tillfället mycket krystat. Jag tror mig veta varför.

Många örebroare har retat sig på den obefintliga uppmärksamheten ÖSK fått i public service-kanalen. En del har gått från ord till handling. Jag har tagit del av en mejlväxling mellan en upprörd örebroare och Fotbollskvälls redaktör som frenetiskt försökte värja sig. Men när det tunga artilleriet rullades ut över antal minuter ÖSK fått i förhållande till vissa andra lag var det nog kört.

Se här bara statistiken för augusti:

ÖSK hade en total tid på 9 minuter och 37 sekunder på tre inslag.

Som jämförelse: Gefle (14.07), Öis (tre kortaste 17.05), MFF (18.25), Gais (19:40), Djurgården (tre kortaste 19.50).

Inte ens en förhärdad redaktör i 08-området kan motstå sådana argument. 

Jag tror därför det lät så här i kontrollrummet: 

Redaktören: - Snälla, säg bara något om ÖSK så att vi får lugn och ro från Gnällbältet resten av hösten.

Glenn: - Jag nämner Porokara. Även om jag gjorde det fyra gånger i våras så minns ingen tittare det.

Pär: - Öh, öh…ÖSK spelar ju på plastgräs. Det blir aldrig något av dem, max sexa. Jaså vann de på Söderstadion? Det måste varit Booossambengs förtjänst.

Mats: - Toppen killar. Då har vi fyllt ut tiden när bildövergången till AIK-matchen strular.

Ska bli spännande att höra vad de säger i kväll.

Allra sist: Länsborna har ett enormt utbud av lagidrotter på elitnivå att njuta av. I kväll allsvensk hemmapremiär i hockey, i morgon semifinal i speedway – och sedan höstens superonsdag.

Allsvensk fotboll, handbollspremiär i elitserien, returmatch i speedway, hemmapremiärer för hockeyns division 1-lag för att bara nämna något. Var god välj. 

Eller följ allt på na.se.

Mer läsning

Annons