Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld-Rebecca lämnar KFUM

Regerande svenska mästarinnan på 400 meter, Rebecca Högberg, väljer att lämna KFUM Örebro för Hammarby.

Annons
Rebecca Högberg.

– Jag gör en hård satsning med sikte på de närmaste årens internationella mästerskap och då krävs det ekonomiskt stöd och trygghet. KFUM Örebro kunde tyvärr inte hjälpa mig med den biten på det sätt jag önskade, säger Rebecca.

KFUM Örebro friidrott kan blicka tillbaka på ett strålande 2009 med flera fina framgångar. En av de aktiva som överraskat mest är Rebecca Högberg. Under säsongen tog hon SM-guld och sänkte sitt personliga rekord på 400 meter med nästan fyra sekunder. Dessutom blev hon uttagen att springa både lag-EM och Finnkampen. Hon var också en av kandidaterna till NA:s guldklocka.

Men nu är Rebecca alltså förlorad för KFUM Örebro efter fem år i klubben.

Anledningen är att Högberg anser sig få en bättre ekonomisk stöttning i Hammarby.

– Om jag inte tar chansen att satsa fullt ut nu skulle jag kanske ångra mig på äldre dar för att jag inte gjorde allt jag kunde för att nå så långt som möjligt. I Hammarby blir allt tydligare och tryggare med ett skriftligt kontrakt där det står vad klubben hjälper mig med och vad jag i gengäld måste göra för klubben. Jag kan då känna full trygghet och lägga all energi på att träna och prestera på tävlingar, berättar Rebecca.

Ingen dramatik

Från KFUM Örebros sida beklagar man att ett av affischnamnen lämnar klubben, men ordförande Olle Jakobsson ser ingen dramatik i Högbergs beslut.

– Rebecca kom med ett antal önskemål i höstas. Hon fick gehör för vissa, men inte alla.

Framgångarna har kommit snabbt för KFUM Örebro, men ordföranden anser att klubben hängt med i utvecklingen och i grunden har kapacitet att ta hand om sina elitaktiva.

– Det är ingen annan som vi har haft den här diskussionen med. Vi har en klar och tydlig struktur för hur vi arbetar och därför ville vi inte göra ett så stort avsteg för en aktiv när vi har så många som är framgångsrika. Vi har ett bra koncept som vunnit gehör i friidrotts-Sverige. Jag tror att vi framöver kommer att få ett större inflöde än utflöde av aktiva, säger Jakobsson.

Stannar i Örebro

Rebecca Högberg byter klubb, men blir ändå kvar i Örebro.

– Jag och min sambo bygger hus utanför Örebro och jag kommer att jobba kvar på USÖ. Jag trivs väldigt bra både med min tränare Tobias Forsmark och min träningsgrupp, säger Rebecca.

Närmast väntar ett drygt två veckor långt träningsläger i Sydafrika med den nya klubben. Ett rivstart på det nya året som Rebecca hoppas kunna kröna med att få springa 400 meter under EM i Barcelona. En klart realistisk målsättning med tanke på årets resultatutveckling.

Innan dess väntar dock en inomhussäsong.

– Målen i vinter är att ta SM-medalj, få vara med i femlagsmatchen i Glasgow och även att försöka kvala in till inomhus-VM där kvalgränsen är 53.25.

Rebecca Högberg

Ålder: 25.

Familj: Sambo med Jimmy, en hund och två katter.

Bor: Lägenhet i Brickebacken, men bygger hus i Kårsta för inflyttning inom kort.

Yrke: Biomedicinsk analytiker på Kemlab, USÖ.

Klubb: Hammarby IF.

Tidigare klubbar: Säffle (moderklubb), KFUM Örebro.

Tränare: Tobias Forsmark.

Personligt rekord: 400 meter: 53,01.

Största merit: SM-guld på 400 meter.

Aktuell: Lämnar KFUM Örebro för Hammarby IF.

Mer läsning

Annons