Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt svenskt årsbästa - Skugge nära EM

Personligt rekord, distriktsrekord, svenskt årsbästa. Och ett stort kliv mot EM. Glanshammars Julia Skugge slog till med 11,70 i en liten tävling i Skara.

Annons

Snacka om braksuccé. Julia Skugge är plötsligt en av Sveriges hetaste sprinters.

I lilla löptävlingen Skararacet flög hon ifrån allt motstånd, bland annat Lena Berntsson, och noterade 11,70 över 100 meter.

För att sätta in det i perspektiv: Tiden är sju hundradelar bättre än Skugges tidigare personliga rekord från 2008 och 22 hundradelar bättre än vad hon tidigare gjort den här säsongen. En hundradel bättre än Emmelie Barenfelds distriktsrekord från 2001. Och den bästa tiden en svensk 100-meterslöpare gjort i år, tre hundradelar snabbare än IF Götas Caroline Sandsjoe.

– Det har känts bra både förra året och i år, men jag har inte fått ut allt. Nu fick jag till en mycket bättre start vilket gjorde att jag var med från början, jag kom inte efter och spände mig. Jag kom in bra i maxlöpning och kände att det flöt på. Jag behövde inte kämpa för att gå ifrån Berntsson. Det var en väldigt häftig känsla som man inte får så ofta, säger Skugge.

Faktum var att Skugge egentligen inte ens skulle ha sprungit i Skara. Planen var istället att vänta till Göteborgs GP-tävling på torsdag.

– Men stafettränaren (Steffen Fricke) ville att vi skulle springa lite mer individuellt eftersom vi inte fått till någon ordentlig stafett. Så jag efteranmälde mig till den här tävlingen.

Det lär hon inte ångra. Nu ligger Skugge, som inför tävlingen hade halkat ned till sjätte plats på svenska årsbästalistan, mycket bra till för att knipa startsträckan i EM-stafettlaget.

– Jag pratade med stafettränaren efteråt, och han var väldigt nöjd. Jag kände att jag var tvungen att springa snabbt för att få komma med i laget, och självklart stärkte jag mina chanser nu. Det är jätteroligt.

Mer läsning

Annons