Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supertalangen vann i Örebro

Här leker svensk friidrotts nya stjärna hem en ny seger i Örebro.
Efteråt berättade Angelica Bengtsson för NA om sina flyttplaner till Hawaii, den nobbade mediaträningen och sitt nya sponsoravtal med Nike.
– Kanske skräms de andra företagen av hennes unga ålder, säger Angelicas pappa och tränare Glenn Bengtsson.

Annons
Angelica Bengtsson vann i Örebro på 4,30.

När svensk friidrott mest handlar om skador och höjdhoppare som slutat finns det ett undantag som sätter avtryck. 16-åriga superlöftet Angelica Bengtsson är tjejen som med 4,47 satte nytt ungdomsvärldsrekord i stavhopp förra helgen i Moskva. Och som redan nu bara är fyra centimeter i från Kirsten Berlins svenska rekord från 2002.

Diskriminerades

Hon är också talangen som drog rubriker till sig förra året då hon diskriminerades av friidrottsförbundet och hennes dåvarande klubb Växjö.

Trots att hon var Sveriges överlägset bästa kvinnliga stavhoppare stoppades hon från senior-SM och Finnkampen. Bengtsson bytte till Hässelby och svarade i år med att nobba EM i Barcelona för att i stället delta på JEM. På lördagen vann hon i överlägsen stil på 4,30 Pole vault challenge i Örebro.

"Väldigt sjuk"

– Jag har hosta och känner mig väldigt sjuk, säger hon efter en ny regntävling som fick avbrytas .

– Jag drog på mig en förkylning i regnet i Moskva och trodde inte att det skulle gå så här bra i Örebro. Men det var roligt, säger Bengtsson, som hade två rivningar på 3,88 innan hon vaknade till och gjorde ett jättehopp på 4,30.

Men 4,40 blev för högt i blåsten.

Nobbar förbundets mediaträning

Angelicas pappa och tränare Glenn Bengtsson om den explosionsartade framgången:

– Förbundet har rekommendationer om hur hon ska mediatränas och svara. Men jag tycker hon är bra, säger vettiga saker och brukar bjuda på en del rubriker, så då bryr vi oss inte om det, säger Bengtsson.

Nike-avtal och Hawaii-flytt

Framgången har däremot inneburit att stora företag fått upp ögonen för 16-åringen. Som egen sponsor har hon nu skojätten Nike, som sponsrar med kläder.

– Jag ska träffa dem nästa vecka också så får vi se hur det blir framöver, säger Angelica.

– Jag har som mål att läsa på college och utbilda mig till läkare på Hawaii. Men ska jag in på college får jag inte ha sponsorer – men jag funderar ändå på att ha det (skratt).

Läs hela intervjun i söndagens NA, papperstidningen!

Vi sponsras också av Nike

Zlatan Ibrahimovic, fotboll.

Roger Federer, tennis.

Fernando Torres, fotboll.

Paula Radcliffe, friidrott.

Mer läsning

Annons