Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog brons när Jeng rev ut sig: "Sötsurt"

Han rev ut sig redan på 5,09 – och var på väg att åka hem. Då blev KFUM Örebros Rasmus Carlsson stoppad, och fick bronsmedaljen till skäns när favoriterna rev ut sig.

Annons
Rasmus Carlsson

KFUM Örebros Rasmus Carlsson tog bara 5,00 och rev ut sig på 5,09 i stavhoppet på friidrotts-SM, och försökte besviken lämna Ryavallen för att åka hem.

– Då blev jag stoppad av en funktionär som sa: ”Du kan fortfarande bli trea.” ”Säkert”, tänkte jag, säger Carlsson.

Konkurrenterna Carl Sténson och Elias Palo hade nämligen redan tagit 5,09 och favoriterna Alhaji Jeng och Melker Svärd Jacobsson fortfarande inte gått in i tävlingen. Då hände det osannolika: Både Jeng och Svärd Jacobsson rev ut sig på sina ingångshöjder och Rasmus fick bronset.

– Sötsurt. Det kändes som jag hade mycket bättre höjder i kroppen, en sådan här dag kunde jag tagit guldet. I och med det här brände jag nog chansen att få hoppa Finnkampen också. Det här var som en uttagning om sista platsen bakom Jeng och Svärd och nu blev jag bara trea av de övriga, säger Carlsson.

Trots att alla andra rivit ut sig vid redan på 5,15 gick inte Svärd Jacobsson in i tävlingen förrän 5,21 – och klarade inte trots tre försök. Och supermeriterade Alhaji Jeng valde att stå över både den höjden och 5,26 – innan han gick in och misslyckades tre gånger på 5,31.

– De där höjderna ska Alhaji ta dag och natt. Men han hade väl varit stilla för länge. Det dröjde 1.45 från inhoppningen tills hans första hopp i tävlingen, och då hade det hunnit bli kallt ute. Plötsligt stämde inte ansatsen alls. Man kan inte skylla på orutin, han hade otur helt enkelt, säger Carlsson.

För Rasmus, som gjort 5,20 i sommar, var problemet ett helt annat.

– Jag är i för bra form, så stavarna blev för mjuka. Det begränsade min hoppning. Jag får köpa nya stavar som kan ge mer effekt.

Nu får Rasmus istället ladda om – för sin egentliga specialgren: Tiokampen. Mångkamps-SM avgörs om två veckor, och då har Carlsson chans på ny medalj.

– Marcus Nilsson är i USA och kommer inte till start, och bakom honom är det jämnt. Har jag en bra dag finns det chans på medalj, kanske den ädlaste, säger Carlsson vars brons på fredagskvällen var tredje individuella seniormedaljen i karriären.

Även klubbkompisen Jiannis Smalios knep en bronspeng på fredagskvällen, i spjut. Svenskgreken, som var med i OS 2008, blev trea på 72,73 bakom suveräna duon Kim Amb och Gabriel Wallin. Theodor Thor slutade femma på 66,36.

Bakom Carlsson i stavhoppet delade KFUM:s Per Drageryd och Dennis Bergetoft på sjätteplatsen på 4,77.

Glanshammars Julia Skugge bommade final på 100 meter med 16 hundradelar, efter att ha torskat sitt heat mot 16-åriga jättelöftet Irene Ekelund med över halvsekunden. Ekelund tog sedemera hem guldet på 11,63

Bland påläggskalvarna blev KFUM:s Fanny Ernestam, 15, tia på 11,84 i tresteget. Abdiqani Khadar, 16, åtta i sitt heat på 1 500 meter, knappt tre sekunder från en finalplats. Och Glanshammars Hugo Svensson, 20, sist i sitt heat på 400 meter på 51,11.

Friidrotts-SM i Borås fortsätter på lördagen och avslutas på söndag.

Mer läsning

Annons