Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två örebroare till Finnkampen - men ingen Khadar

Han har slagit tre distriktsrekord i år och haft svenska årsbästat nästan hela sommaren - men i ungdoms-Finnkampen får KFUM Örebros Abdiqani Khadar nobben. Däremot får två andra örebroare representera Sverige mot Finland.

Annons
Abdiqani Khadar.

KFUM Örebros Abdiqani Khadar har varit Örebrofriidrottens stora utropstecken i sommar. Han började med löpning så sent som förra hösten och har under året mosat Närkes distriktsrekord på 800 meter för 16-åringar tre gånger under säsongen. Ett rekord som dessförinnan hade stått sig i över 30 år men som Khadar nu förbättrat till 1.55.27.

Khadar har dessutom haft svenska årsbästat i P16-klassen princip hela säsongen - men förlorade det i söndags när han torskade en spurstrid mot Sävedalens Andreas Kramer i DN-galan youth. Det blev också tungan på vågen när Khadar fick nobben till Finnkampen.

Landslagsledning väljer istället att satsa på just Kramer som komplement tillsammans med ett år äldre och två sekunder snabbare Kalle Berglund, UoF Contact.

Khadar räknas dock som ungdom även nästa år, och får då en ny chans att ta plats i ungdoms-Finnkampen. Något som kör att han inte är nedslagen av tisdagens besked.

- Abdiqani är inte besviken alls. Han kommer att dominera nästa år. Man får tänka på att Abdiqani blott tränat sedan oktober. Nu blir det fokus på sista tävlingen på bana, stora SM i helgen. Abdiqani kör 1 500 meter på fredag kväll för att se och lära. Jag tror det kommer bli bra med ett snabbt lopp med bra motstånd, säger tränaren Mikael Kroon.

Däremot får två andra örebroare chansen. KFUM Örebro-duon Anton Johansson och Albin Lager är uttagna i kula respektive diskus och har båda med bred marginal bäst i Sverige i sina respektive åldersgrupper. Johansson har stött 16,25 meter med femkiloskulan i sommar, 28 centimeter längre än någon annan svensk, och Lager har hivat iväg diskusen 51,79 meter, nästan 2,5 meter längre än Sverigetvåan.

Däremot får Fanny Ernestam nobben, trots att hon hoppat längre än uttagna Elvira Richardsson i tresteget. Fanny anses för ung, är född 1998 medan alla i truppen till ungdoms-Finnkampen är födda 1996 och 1997.

Tävlingen avgörs i Stockholm 7-8 september, samtidigt som seniorernas Finnkampen.

Trupperna till stora Finnkampen tas ut senare.

Mer läsning

Annons