Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskt Örebro mår toppen

När Örebro mötte Mora borta på försäsongen vann dalalaget med hela 8-0. När det på onsdagen i stället handlade om poäng visade Örebro med disciplinerat och bra försvarsspel att man hade lärt sig läxan.

Annons

För mig var det lite som att komma hem när jag på onsdagen tillsammans med kollegan David anlände till FM Mattsson Arena. Här har jag varit ett x antal gånger tidigare under mina år som journalist på Dala-Demokraten. Mycket var sig likt i den trånga men charmiga arenan. Pressmaten höll som vanligt världsklass. Helt andra grejer än de torra mackor man får nöja sig med i nya Behrn arena. Även på isen såg det ut som det brukar. Mora brukar nämligen inleda matcherna i ett rasande tempo, så även denna gång. När Örebro var här på försäsongen var man inte förberedda på det, vilket alltså resulterade i en försmädlig förlust med 0-8.

Nu hade Örebro lärt sig läxan. För även om Mora inledde i sitt sedvanliga tempo så höll sig Örebrospelarna kyliga. Det blev aldrig riktigt farligt. Inte ens när gästerna fick spela tre mot fem i dryga halvminuten behövde Nicklas Dahlberg svettas i målet. Örebro redde ut det hela och tog sedan över initiativet. Andreas Frisks kanonskott till 1-0 i slutet av första var logisk. Lika logiskt är det att det blir mål när Conny Strömberg fick den tiden han fick för att hitta passningen fram till målskytten.

Nyss nämnde Frisk har blivit lite av en klippa i Örebros power play. Målet var hans andra på lika många matcher och det är ofta det blir farligt när han får avlossa bössan från blå. Saknaden efter Ryan Gunderson känns plötsligt inte lika stor.

Frisk gör även tillsammans med sina backkollegor ett stort jobb i defensiven. Att Nicklas Dahlberg får hålla nollan kan till största del tillskrivas försvarsspelet. Det var helt enkelt inte svårt för Dahlberg att hålla tätt denna afton. Och när försvarsspelet fungerar så fungerar även anfallsspelet. Örebros samtliga mål i den sista perioden fram till slutresultatet 5-0 höll hög klass.

Den mentala styrkan är en annan faktor som ska lyftas fram. Örebro har förmågan att resa sig efter nederlag och hamnar väldigt sällan i svackor och det kanske är huvudorsaken till att man är ett topplag. Det är inte många andra lag som skulle resa sig på det sätt som Örebro gjorde efter bottennappet hemma mot Troja förra onsdagen. Först 6-3 hemma mot seriefavoriterna Malmö i fredags och så 5-0 borta mot hemmastarka Mora på onsdagen. Det tyder på att det finns en stark moral i laget.

Avslutningsvis så känns det som en allt större gåta att Leksand inte valde att förlänga med Jared Aulin. Han var en av få ljuspunkter hos dalalaget förra säsongen men saknade en bra omgivning. Bra omgivning har han istället fått i Örebro där han ser ut att trivas tillsammans med Marcus Weinstock och Matt Keith. På onsdagskvällen sköt han två nya mål samtidigt som han hela tiden var farlig med puck. Örebro kan sannerligen vara glada över att Leksand inte valde att förlänga kontraktet med den 28-årige kanadensaren.

Mer läsning

Annons