Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdagens material mer genomarbetat

En man av det rätta virket är vad som krävts för att ha tagit sig igenom de senaste veckornas ”Sibirienkyla”. Jag har ofta tänkt på det under mina hundpromenader där jag helt säkert hade dött om jag inte vetat att huset låg femhundra meter bort.

Annons

Mitt virke är numera som i de moderna trähusmodulerna som kommer som en byggsats till tomten. Jag är inte Pantheon i Rom direkt. En byggnad med väggar tjocka som en kontinent, en byggnad som stått på samma plats sedan 120 e.kr.

Varje gång jag gått

utanför dörren har jag tänkt att hur f-n klarade man sig förr? Förr kan vara när som helst bakåt i tiden men låt oss säga 80-talet. Ja, jag var ung då. Get over it.

Vi åkte allmänhetens åkning på Trängens uterinkar i minus 15-20 grader. Det var fullt i rinkarna trots att vissa envisades med att använda klubba och puck fast det var förbjudet. Skulle det ske idag? Åkning i minus 15?

Vi åkte med ishockeylaget till platser som Guldsmedshyttan, Hällefors, Lindesberg och Striberg till och med. Har jag för mig. Bortsett från att alla hatade oss storstadspojkar och ville slå ner oss så var det alltid ishavskyla i de där bonnhålorna. På uterinkarna. Man fick ställa sig i tjugofyra timmar i den varma duschen efteråt men ändå var fötterna som två getklövar som dunkade hammarslag över vristen när paketet började tina upp. Men vi överlevde. Vad jag kan minnas förfrös ingen heller sina händer eller fötter men tandskyddet fick man svetsa bort från ansiktet ibland.

Om man säger det här till dagens ungdom så tror dom en inte. If you know what I mean...

Jag menar verkligen inte att försöka glorifiera något dumdristigt hjältemod här men visst måste gårdagens material varit bättre genomarbetat på något sätt.

I dag då ungdomar är vana med inomhushallar och värme i hockeyhandskarna får dom ju lunginflammation av hallens fläkt i ena hörnet bredvid kafeterian och korvlådorna.

Jag må låta ironisk men jag unnar verkligen dagens ungdom detta. Det var inte kul att frysa röven av sig men man gjorde det för man visste inget annat. För varje ickefrusen ungdom i vår stad innebär att samhället gått framåt rent bekvämlighetsmässigt.

Men okej. Evolutionen. Vi utvecklas i takt med förutsättningarna.

Ju bättre vi får det desto klenare blir vi. Jag håller på att bryta ihop i mina vackraste mid-forties. Min far kan säkert gå barfota och barhänt över Antarktis.

Hur är det med inomhusbarnen? Går dom ut överhuvudtaget?

Mer läsning

Annons