Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garphyttans sköna guld – efter fyra raka silver

De hade blivit tvåa i fyra raka SM-stafetter. Men på söndagen fick Garphyttans juniorer äntligen kliva överst på pallen – efter att Filip Danielsson krossat konkurrenterna på sistasträckan.

Annons
Guldlaget: Axel Ekström, Filip Danielsson och Lucas Lennartsson.

Fyra år i rad, först på ungdoms-SM och sedan på junior-SM, har Garphyttans starka generation av längdskidåkare blivit slagna med minsta möjliga marginal i stafetterna.

Fyra silver, men aldrig mer än sex sekunder från guldet. Men i år var laget uträknat inför söndagens JSM-stafett, beräknades få göra upp om bronset bakom Falun-Borlänge och Åsarna.

Då kom plötsligt fullträffen.

Lucas Lenanrtsson fick förvisso släppa 7,5 sekunder på första sträckan, men Axel Ekström tog ikapp och gick tillsammans med Åsarnas Edvard Sundman loss på andrasträckan. Ekström växlade som etta, Sundman som tvåa och ned till resten av lagen var det över en halvminut när Filip Danielsson gick ut för Garphyttan och Simon Lagesson för Åsarna. Det var upplagt för en spurtstrid - men Danielsson knäckte konkurrenten redan innan upploppet och tog hem guldet med över tio sekunders marginal. Ett historiskt guld efter fyra silver.

Dessutom blev Garphyttans andralag sexa.

Totalt blev det åtta medaljer för Garphyttan under JSM i Lycksele – fyra i lagtävlingarna i H18- och H20-klasserna, tre individuella medaljer till Filip Danielsson och så guldet i stafett.

Läs mer i måndagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons