Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott nytt sportår 2010!

Gott nytt 2010! Och välkommen till ett sportår som kommer att bli något alldeles extra. Det är ett nyårslöfte som jag redan nu vågar avge. Och då tänker jag inte i första hand på de stora mästerskapen som handbolls-EM i januari, vinter-OS i februari, fotbolls-VM i juni eller friidrotts-EM i juli.

Annons

Nej, jag har sagt det förut men det tål att upprepas. Örebro läns idrottsutbud är fantastiskt. Både vad gäller bredd och topp. Få andra distrikt i det här landet kan visa upp en sådan mångfald som den idrottsintresserade allmänheten kan ta del av.

NA-sportens pågående artikelserie kring elitlagens kamp om Örebropubliken är bara ett exempel. I den ställer vi den genomgående frågan hur åskådarna ska räcka till för alla evenemang. Men vi måste påminna oss om att det i grunden är ett positivt ”problem”.

I alla fall publikt sett. Att ha tillgång till många lagidrotter på högsta nationella nivå är ingen självklarhet.

Tvivlaren kan bara rikta en jämförande blick mot några närliggande städer. Eskilstuna har sitt handbollslag, Karlstad sitt hockeylag. I Västerås finns lite mer; bandy, innebandy och allsvensk ishockey. I Linköping tar ishockeyn allt, smulorna tillfaller damallsvensk fotboll. Och Norrköping har sin basket, i övrigt lever man på fotbollsminnen från fornstora dagar.

Jag ser glädjande tecken på att de lokala beslutsfattarna insett plusvärdet av vårt digra idrottsutbud. Alla pågående hall- och arenaprojekt är lovvärda satsningar. Det senaste presenterade i Örebro är utbyggnaden av Idrottshuset. Två fullvärdiga inomhushallar bredvid varandra där tradition och framtid ska samsas under samma tak låter fantastiskt. Anrika Eyraområdet är på väg att bli ett modernt idrottscentrum för alla årstider med bandyhallen och fotbollsarenan som andra inslag.

Ja, ishallen är förstås undantaget.

Där måste något ske snart. Jag tror faktiskt att vi redan i år får ta del av planerna på en ny hockeyhall samtidigt som ritningarna till den svulstiga multiarenan förpassas till byrålådan.

Jag ser också fram mot invigningen av Lindesbergs hypermoderna handbollsarena och friidrottens nödvändiga inomhushall.

Rent sportsligt lockar massor av tänkta höjdpunkter 2010. Utöver självklara inslag som slutspelen har ÖSK rekordtidig herrallsvensk fotbollsstart. Degerfors gör comeback i superettan. Kif Örebro får tillbaka mästartränaren Richard Holmlund. Världsevenemanget O-ringen i orientering arrangeras i sommar i Örebro. Guldklockevinnaren Marcus Ericsson jagar vidare mot en F1-plats. Länsförarna gör förstås upp om STCC-tieln och Indianerna vill ta speedwayguld med breddad trupp.

Och då har jag inte ens berört vårvinterns eventuella jackpot. Högst tänkbart är att ÖSK:s damlag i innebandy och ÖSK:s bandyherrar når elitserien. Med maximalt flyt kan också ÖSK:s handbollsdamer nå högsta serien. Och detsamma gäller KFUM Örebros basketdamer om ekonomin tillåter.

NA-sporten gör allt för att du som läsare ska hänga med på alla dessa arenor. Vi satsar våra resurser med det lokala i fokus. På na.se hittar du dygnet runt snabba nyheter och inslag i webb-tv medan papperstidningen fördjupar och breddar innehållet.

Avslutningsvis vill jag flagga för några förändringar:

Ny spelservice: NA byter leverantör av det nationella trav- och spelmaterialet. Veckans V75- och stryktips publiceras framöver i torsdagstidningen. Det innebär också att vi upphör med V64-tipset och Uhrbergs V75-tips i sista stund.

TT upphör på nätet: Nyhetsbyrån TT:s texter kommer inte längre automatiskt att publiceras på na.se. Konkret innebär det att sportsajten får än mer lokal prägel än tidigare.

Mer läsning

Annons