Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldklockan till Marie känns helt rätt

Många stora idrottsprestationer går att förstå med hjärnan. Andra känns direkt i magen. De senare är betydligt färre men blir därmed så mycket större.
Därför säger vi i dag grattis till Marie Hammarström – vinnare av NA:s guldklocka 2011.

Annons

Projektilen i Tyskland är ett sånt där magiskt ögonblick som jag fortfarande kan återskapa både i tid och rum. Lördagen den 16 juli var en ljummen sommardag på väg att övergå i kväll. Middagen hemma hos mina föräldrar avslutades med en kaffe framför tv:n på övervåningen. Bronsmatch i fotbolls-VM. Från fåtöljen såg jag Marie Hammarström bytas in i den 62:a minuten. När Josefine Öqvist kort efter blev utvisad fick ett decimerat Sverige kämpa hårt för att hålla 1–1.

Perfekt slagläge för en hjälte att kliva fram. Men vem hade trott huvudrollen skulle spelas av en 29-årig gymnasielärare från Örebro?

I den 82:a minuten hände det: En hörna nickas ut ur Frankrikes straffområde. Marie Hammarström möter bollen och lyfter med vänstern på halvvolley över första framrusande försvarare, tar den förbi nästa i sidled på uppstuds med högern och drar sedan iväg en vänsterkanon rätt upp i krysset.

Pang! Skottet fick min kaffekopp att välta och en hel nation att explodera.

Så vackert. Så viktigt. Och framför allt –så oväntat.

Just därför fortplantade sig målet på Rhein-Neckar-arena i Sinsheim direkt via tv-skärmen och omvandlades till ett glädjerus i hela kroppen.

Marie Hammarströms mål är en idrottsklassiker. Dessutom med en extra dimension av inslag som påminner om en modern Buster-saga. Den mångåriga mittfältaren i damallsvenskan som fört en anonym tillvaro utanför Örebros stadsgräns. Som på nationell nivå länge bara hade en högljudd förkämpe i tidigare Kif-tränaren Richard Holmlund.

I våras på gränsen till utbränd i den tuffa balansgången mellan jobb och elitfotboll. Hon som trodde samtalet från förbundskapten Dennerby skulle betyda en petning ut VM-truppen fick ändå plats på avbytarbänken.

När hon till slut fick hoppa in blev hennes första landslagsmål en osannolik fullträff och modern svensk fotbollshistoria.

För andra året i rad skriver hon också lokal idrottshistoria. När Kif Örebro förra året vann Guldklockan för klubbens cupguld var det första gången damfotbollen premierades. Nu blir Marie Hammarström fotbollens första enskilda kvinnliga vinnare sedan premiäråret 1935.

Till saken hör att Marie Hammarström är en av de allra ödmjukaste idrottare jag mött alla kategorier. En person som alltid låter laget gå före jaget men som denna gång faktiskt får finna sig i att ensam stå i fokus.

Fostrad i Glanshammar med föräldrarnas lilla gräsplätt bakom huset som första träningsplan. Och som tvilling alltid van att ständigt bli ihopkopplad med målvakten Kristin. Ibland en belastning, ibland upphov till dråpliga situationer. Exempelvis när kollega Arvidsson i kaoset efter bronsmatchen gjorde en intervju i spelarkorridoren med en hel klunga japanska journalister klistrade i ryggen. Efteråt ville de förstås veta vad ”matchhjälten” sagt. Reaktionen på beskedet att det var Maries tvillingsyster lär varit obetalbar...

När NA:s jury samlades för att utse vinnaren av årets Guldklocka fanns egentligen bara en allvarlig motkandidat. Indianernas framfart i speedwayens elitserie imponerade. Dessutom mycket populär vilket visat sig i både publiksiffror och NA:s omröstning på nätet som toppas av Kumlalaget.

Men det är ändå skillnad på att vinna ett VM-brons och förlora ett SM-guld. En ny lokal svensk hjälte i fotbolls-VM lär vi få vänta länge på. Indianerna har god chans att ta sitt efterlängtade SM-guldet redan nästa år.

Dessutom: Marie Hammarström var – till skillnad från Indianerna – bäst när det gällde som mest. Hennes mål kommer att vevas om och om igen i många år framåt.

Därför är det helt logiskt att bronset mot slutet av året förvandlas till guld i form av NA:s prestigefyllda utmärkelse.

Grattis Marie Hammarström!

Och till alla läsare önskar jag en riktigt god jul!

Mer läsning

Annons