Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldläge - men mycket att bevisa

Indianerna gasar ordentligt med tre tunga stjärnvärvningar på lika många dagar.
En riktig femetta i speedway-Sverige.
Det är bara att hoppas att gubbarna håller.
Levererar alla blir det SM-guld nästa år.

Annons

Det fanns en tid när Indianerna var laget ingen brydde sig om i övriga Sverige.

Den tiden är definitivt förbi. Nu smattrar det rubriker på löpande band.

Sportchefen och lagledaren Daniel ”Dalle” Andersson Bäckström nöjer sig inte med SM-silver och vet vad han vill.

”Dalle” har fingertoppskänsla när det gäller att bygga speedwaylag och han lägger inga fingrar emellan. Säger alltid vad han tycker rakt ut och när förare gnäller plockas de bort. Han kanske inte vinner popularitetspoäng med den stilen alla gånger men det är så det måste vara om klubben ska bli bäst i Sverige. Det är trots allt elitidrott på högsta nivå vi pratar om.

Indianerna får elitseriens mest rutinerade trupp nästa år. Förarna i sjumannatruppen, Niels Kristian Iversen inräknad, blir under 2012 tillsammans 225 år. Fem förare har nått 30-strecket och medelåldern är 32,1. Det är ungefär vid den tidpunkten som idrottsmän i andra sporter pensionerar sig men det behöver inte alls vara någon nackdel i speedway. De senaste två årens världsmästare, Greg Hancock och Tomasz Gollob, har båda passerat 40.

Däremot känns Rune Holta, Hans Andersen och i viss mån även GP-föraren Kenneth Bjerre som stora frågetecken i dagsläget. Rutinerade proffs, visst, men kommer de att leverera? De har en hel del att bevisa.

Trodde ärligt talat inte att Indianerna skulle ta tillbaka Holta som fyller 39 nästa år.

Senast den polskstämplade norrmannen körde för Indianerna skapade han stort rabalder med sina gigantiska lönekrav. Den gången gick en hemlig sponsor in och betalade delar av kalaset. Gissar att Holta är betydligt billigare den här gången efter en skadedrabbad och misslyckad säsong där han slutade på 31:a plats i elitseriens poängliga.

Samtidigt vet alla att en frisk och motiverad Holta är en av världens snabbaste förare. Det visade han så sent som 2010 när han vann samma poängliga med ett snitt på 2.47 poäng per heat.

I en sport där förare kraschar sig halvt förvärvade bröt Hans Andersen foten under en simpel löprunda inför årets säsong och var en skugga av sitt forna jag när han kämpat sig tillbaka. Den förre VM-femman slutade på 64:e plats i elitseriens poängliga i år.

Andersen blir i utgångsläget reserv tillsammans med nye Mathias Thörnblom som tvångskvoteras in i laget som svensk U21-förare. Det är möjligen på den positionen som Indianerna riskerar att bli aningen svagare nästa säsong. Vad händer till exempel om Thörnblom skadar sig? Bakom är det i dagsläget extremt tunt eftersom Niklas Eriksson slutar och Simon Gustafsson blir överårig.

Samtidigt ser Holta och Andersens tidigare klubb Dackarna ut att få ett kanonlag nästa år. Jonas Davidsson från Piraterna är årets värvning så här långt och klubben vann dessutom kampen om juniorvärldsmästaren Darcy Ward. Sedan tidigare finns Sveriges två bästa förare Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren i laget.

Dackarna får bära favoritskapet – men se upp för Indianernas gubbgäng. Det guld som stals av pirater i höstas ska krigas hem till Kumla.

Årets planerade guldfest på Folkets hus kanske aldrig ställdes in, den sköts bara upp ett år.

Mer läsning

Annons