Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från tvåan till final – på mindre än ett år

Förra året spelade Nathalie Fernandez Nilsson i division 2.Nu väntar en betydligt större utmaning för Lindesbergstjejen.I dag, söndag, möter målvakten Sävehof i SM-final med Skuru. – Jag har fått ett nytt perspektiv när det handlar om stora matcher, säger hon.

Annons
Nathalie Fernandez Nilsson, här i Lif Lindesbergs tröja, spelar SM-final under söndagen.

Efter en lyckad provträning skrev Nathalie Fernandez Nilsson, 20, på ett ettårskontrakt med toppklubben Skuru i höstas.

Nu, ett år efter att ha varit en viktig del av Lif Lindesbergs division 2-lag, går en dröm i uppfyllelse för länstjejen. Laget, som kommer ifrån Stockholmsförorten Nacka, ska nämligen möta de sexfaldiga regerande svenska mästarinnorna Sävehof i SM-final i Scandinavium i Göteborg.

– Det kommer att bli mäktigt att springa in på planen inför 10 000 åskådare, och att bara få vara delaktig är stort. Sedan får vi se om jag får chansen att spela, och om jag får den kommer jag att göra allt för att ta den, säger hon.

Skuru slutade trea i grundserien, för att sedan besegra Heid med 3–2 i matcher i kvartsfinalserien och sedan följa upp med att köra över Västerås-Irsta med 3–0 i semifinalserien. Sävehof, som hade 95 raka segrar i såväl serie- som slutspelssammanhang, hamnade i ett 2–0-underläge mot Skövde, med bland annat de före detta ÖSK-spelarna Sara Johansson och Ewelina Danielsson i truppen, i sin semifinal, men vann tre raka matcher och tog sig till en ny final.

– Nu är de ju inte obesegrade längre, och om Skövde kan ta dem så borde vi ju också kunna det. Nyckeln blir att vi har ett bra försvarsspel och tålamod i anfallet. Jag har fått ett nytt perspektiv när det handlar om stora matcher. Det jag kan sakna är kanske att spela ett riktigt derby mot Järnvägen, men det här är förstås något helt annat. Inför säsongen tippade många experter oss som sexa-sjua, och det känns bra att ha fått bevisa motsatsen.

Det blir en repris på fjolårets SM-final. I Malmö arena vann Sävehof med förkrossande 38–20, efter att ha varit både ett, två och tre nummer större än Skuru.

– Mitt lag kommer garanterat att vara väldigt revanschsuget. Det känns bra att vi kommer att ha en klack med oss. Att se de gröna tröjorna på läktarna kommer att betyda mycket för oss.

Nathalie har fått konkurrera med Hanna Daglund, med meriter från U20-landslaget, och rutinerade Bodil Norrbom om platsen mellan stolparna.

– Det har varit ett stort steg, och väldigt lärorikt och bra för min utveckling. Jag har haft Hanna till stor hjälp och känner att det gett mig mycket att ha en målvaktstränare med. Jag har gått framåt både tekniskt och fysiskt, och fått spela av och till. När vår förstemålvakt (Hanna Daglund) var skadad fick jag stå några hela matcher, och i slutspelet stod jag mot Heid.

Förhoppningsvis blir vistelsen i elitserien längre än bara en säsong för Lif-produkten, som vid sidan av handbollsspelandet jobbar på ett fastighetsbolag.

– Jag trivs väldigt bra i Skuru och Stockholm, och vill stanna här. Att få ha Hanna som kollega i ett år till hade jag verkligen gillat. Hon hjälper mig att bli en bättre målvakt, säger Nathalie, som poängterar att inget är klart gällande en fortsättning i Skuru.

Avkast 13.15 i dag, söndag, i Scandinavium. I herrfinalen möts Kristianstad och Alingsås 16.00.

Damernas SM-final i handboll 2015:

Vad: SM-final i handboll.

Var: Scandinavium.

När: I morgon, söndag, 13.15.

Håll ögonen på:

Sävehof: Ida Odén.

Mittnian, med massvis av SM-guld och landslagsrutin, gör sin sista match i Sävehof-tröjan och kommer att lägga av efter två landskamper i mitten av juni. Skicklig spelare som lär vilja avsluta med en ny medalj av ädlaste form.

Skuru: Carin Strömberg.

Stor, stark och bestämd. En rättvis beskrivning av 21-åringen. Gäller att hon kommer upp stort om Skuru ska kunna hota storfavoriten.

Länshoppet: Nathalie Fernandez Nilsson.

Målvakten har gjort en kometresa genom seriesystemet. Väntas få börja på bänken bakom Hanna Daglund, men kanske kan hon bli tungan på vågen som ger ett svältfött damhandbollslän ett SM-guld?

Lagens väg till finalen:

Sävehof: Etta i grundserien med maximala 44 poäng. Besegrade sedan Eslöv, 3–0, och Skövde, 3–2, i kvart- respektive semifinalserien.

Skuru: Trea i grundserien med 32 poäng. Slog sedan Heid, 3–2, och Västerås, 3–0, i kvart- respektive semifinalserien.

Mer läsning

Annons