Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här mäts Örebro Hockeys verkliga styrka

Det är inte i seriefinaler mot Bofors som Örebros verkliga styrka ska mätas. I stället är en fredagsmatch mot Rögle en bättre värdemätare.
Förmågan att snabbt komma tillbaka efter en förlust är nämligen en mycket viktigare egenskap i längden.

Annons

Derbymatcherna mot Bofors och Västerås ska inte underskattas som moralstärkande höjdpunkter i en serielunk. Men i första hand ger de syre till supportrarna. Tre poäng mot Almtuna inför 1 400 åskådare är lika viktiga för tabellen i det mödosamma arbetet att jobba sig fram till en hägrande kvalserie. Och på sätt och vis är det kanske bra för hela länets ”terrorbalans” om Bofors och Örebro byter segrar med varandra under säsongen. Det tjänar båda lagen garanterat på.

I korridorerna efter segern mot Rögle pratade spelarna mycket om skammen efter bakslaget i Karlskoga två dagar tidigare. Om passiviteten och de uteblivna närkamperna. Mot skåningarna var laget åter inne på vinnarspåret. På samma vis som skett tidigare under säsongen efter en förlust. Örebro Hockey är ett lag som i år alltid lyckas studsa tillbaka. Dels för att truppen innehåller spelare med enorma vinnarskallar förstås. Men ännu mer för att laget leds av ett tränarpar i Peter Andersson/Jens Gustavsson som tycks vara minst lika goda människokännare som hockeystrateger. En detalj som är nog så viktig i dagens toppidrott.

Redan i slutet av matchen mot Bofors började Örebrotränarna kasta om i spelarformationerna. Mot Rögle var det ännu tydligare. Tre nya femmor och spelgeniet Conny Strömberg i en tredjeformation. Allt för att bryta slentriantänkandet, låta spelarna inse att inga poäng kommer automatiskt. Lagets morgonrutiner hade ändrats och truppen fick titta på inspirerande hockeyklipp från NHL.

Resultatet blev fart, aggressivitet och vilja. Belöningen tre poäng i tabellen. Örebro dominerade både första och sista perioden fullständigt mot ett formstarkt Rögle som kom till spel med elva segrar på de tolv senaste matcherna. Det tillfälliga hacket i mellanakten fick ingen inverkan på utgången.

I målet återfanns Andro Michel för första gången på åtta omgångar. Han gjorde sitt jobb bra. Jared Aulin gjorde också som vanligt – mål. Men 2–0 var ovanligt snyggt. Solonumret från egen blå linje kan klippas in till nästa inspirationshöjande dvd-film i omklädningsrummet.

Att Örebro Hockey nu går på ett kortare jullov med minst 16 poängs marginal ner till kvalseriestrecket kan inte beskrivas med andra ord än succé.

Motståndaren Rögle är annars förknippat med en hel del personlig nostalgi. Klubben har genom åren i flera omgångar skapat hockeyfeber i nordvästra Skåne. Själv hängde jag en hel del på ståplats i den gamla isladan i Vegeholm i mitten av 1980-talet. Trots att laget spelade i division 1 var det bra tryck på läktarna. På isen fanns profiler som pucktrollaren Mats Ulander, Tommy Själin, bröderna Roger och Stefan Elvenes och en ung Roger Hansson på väg att slå igenom. Och i målet stod den störste av dem alla – legendaren Kenth ”Swiss” Svensson med 17 säsonger i A-truppen.

Allra sist: Mikael Fahlander har betytt oerhört mycket positivt för elithockeyn i Örebro de senaste åren. Att han också är en rubrikernas man kan inte undgått någon. Nu senast en Twitter-attack mot domaren Ulf Rådbjer.

Om detta kan sägas en hel del. Men klubbledningen måste sluta glida undan med att Fahlander tycker till som privatperson varje gång det blåser upp. Det ger bara ett löjligt intryck. Alla vet hur inblandad Mikael Fahlander är i klubbens viktiga beslut. Och då tänker jag inte enbart på hans formella poster som medlem i styrelsen och A-lagets sportutskott.

Att klubben nu ändå ska be om ursäkt tyder ändå på en omsvängning i synen på Fahlander - också utåt.

Mer läsning

Annons