Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästsvansar, hipsters och speedway

Innan speedway-säsongen drog igång var det främst en bortamatch som jag hade siktet inställt på: Hammarby på Gubbängens IP. Dels för att jag aldrig varit där tidigare, dels är det något lite exotiskt över Bajen och speedway.

Annons

Jo, men smaka på det. För det är väl inte den sport man tänker på direkt när man säger Stockholm och Söder. Alla andra lag i elitserien, undantaget Vargarna, kommer från småställen som Hagfors, Hallstavik och Gislaved. Därmed skapas en liten "bonnig" prägel över sporten - vilket man inte minst blir medveten om när man besöker Sannadhed och känner doften av gödsel som sveper in från åkrarna.

Att då kika på speedway på Söder. Eller snarare söder om söder i Söderort känns förstås lite speciellt. Men att jämföra Hammarbys fotbollspublik med dess speedway-publik vore inte rättvist. För det är skillnad. Den klassiska Hammarby-ramsan "Bajen, bärs och rakade brudar", som kanske inte är riktigt lika populär på Söderstadion idag som för 20 år sen, passar betydligt bättre in på Gubbängens IP.  

För det var väldigt länge sen jag såg så många mc-västar, hästsvansar och tatuerade underarmar samlade på en idrottsarena. De modemedvetna Södermalms-hipsterna som hänger ut på någon bar på Skånegatan kändes väldigt långt bort. Samtidigt var ändå publiken ganska blandad. Till vänster om mig satt en barnfamilj, lite längre bort ett gäng syntare som skålade i champagne och till höger om mig en kostymnisse och hans golfpolare med backslick. Det är sant.

Däremot är det skillnad på publiken på ett annat plan. Efter Hammarbys förlustmatch mot Ljungskile i superettan i förrgår protesterade hundratals supportrar utanför Söderstadion. Tonen var stundtals ganska hård och fientlig. Samtidigt förstår jag deras stora besvikelse.

Laget, som siktade på allsvenskan kan nu på allvar bli inblandat i nedflyttningsstriden. En stor missräkning förstås. Då är det lugnare på Gubbängens IP - i en sport där Bajens speedwaysektion inte kan konkurrera med fotbollen och hockeyn i Stockholmsområdet. Klubben har exempelvis inte ekonomiska möjligheter att annonsera i de stora tidningara, överhuvudtaget. Och speakern berättade att varje litet ord som skrivs om föreningen i Stockholmstidningarna uppskattades stort.

Matchen mellan Hammarby och Indianerna var på förhand ganska ointressant. Indianerna vann det första mötet i överlägsen stil med 55-35 och hade i princip redan säkrat bonuspoängen, plus att man leder elitserien i överlägsen stil. Och efter det 7:e heatet igår kväll var Bajen i klar ledning och matchen kändes död.

Men Indianerna bet ihop och lyckades skapa riktig spänning på slutet. Starkt.

Däremot var det intressant att se Indianernas eventuella semifinalmotståndare i höst. Hammarby har den absoluta toppen med Tomasz Gollob och Magnus "Zorro" Zetterström. Men sen ser det ganska tunt ut, även om alla Bajen-förare igår, i Gollobs frånvaro, höjde sig rejält. Men Indianerna ska vinna en semifinal. Orsaken stavas bredd.

Ok. Ni kanske undrar om de spelade "Just idag är jag stark" med Kenta.

Såklart de gjorde det. Trots att jag inte har några sympatier för Hammarby så blir det ändå lite gåshud på armarna varje gång låten spelas. Det tror jag alla Indianer som var på plats håller med om.

Fotnot: Hipsters är, förutom kvinnliga underkläder, även en "samtida ungdomsrörelse", enligt Wikipedia.

Mer läsning

Annons