Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyallsvenskan har aldrig varit bättre

Det är bara ett par år sedan som Örebro Hockey mötte en värmländsk mack, tre hyreshus och ett tjog villor en fredagkväll i november inför 137 trötta par ögon.

Annons

Det är så lätt att glömma. Det är så lätt att bli fartblind.

En sak är om fansen har dåligt minne. Det ingår i paketet. Kvalserien i fjol, så nu är det elitserien som gäller. Nästa steg, helt naturligt.

Att delar av omgivningen tänker så är den första läxa spelarna måste svälja med ett leende.

Läxa nummer två är att ingenting längre är gratis. Vådan av att åka expresshiss från fuktmögliga källaren till kvalserien på två år. Ett plötsligt favoritskap som kan bli tungt att bära.

Men tack till Hugo Stenbeck och Percy Nilsson och alla miljonerna i Malmö. Ännu en gång har skåningarna lyckats köpa allas röster i förhandssnacket. Ännu en gång med värvningar från alla möjliga hörn med meriter upp över öronen. Finländare, slovaker, kanadensare, en tysk, en modoit, samt några män från Södertälje.

Och ännu en gång utan minsta antydan till ödmjukhet. Fast det tycker jag är lite kul. Ska man skrävla så är det lika bäst att göra det hela vägen. Antingen lyckas det, eller också får man bjussa på att bli föremål för omvärldens avundsjuka gyckel.

Temperamentsfulle, låt oss kalla det så, Leif Strömberg ska koka ihop detta till ett elitserielag på en säsong. Jag säger lycka till. Så lätt är det nästan aldrig. För all del, Malmö och Percy Nilsson har gjort det tidigare, men det var länge sedan. Och det var länge sedan nybyggandet var så genomgripande. Kvar från i fjol finns två backar, två centrar och två forwards.

Självklart har Malmö allsvenskans bästa, dyraste, mest meriterade trupp. Frågan är om Malmö har allsvenskans bästa lag. Skåningarna kommer att tvingas svara på det varenda kväll, och göra det med hela kroppen. Så också Örebro Hockey. Inte riktigt på samma sätt, inte i samma omfattning, men ändå på ett nytt och svårt vis.

Så här: Örebro nådde kvalserien förra säsongen och är på papperet bättre nu. Men: Alla vet det och Örebro kommer att tvingas stånga, grisa, arbeta sig fram genom en djungel av nyvunnen respekt. Det kommer att kräva tålamod, kyla, offervilja, självförtroende och jobb. Tråkigt, skitigt, gnisslande jobb. Emil Kåberg är allt som Conny Strömberg inte är. Och tvärtom. Kåberg är en garant för att Örebro Hockey inte kommer att ramla när det blåser. Emil har gått först förr när hela havet stormar. Det är då han trivs bäst.

Det är då han är bäst. Conny är en garant för att delikatessdisken inte stängs för enbart kött och chark.

Hockeyallsvenskan har aldrig varit bättre. I alla fall inte på förhand. Malmö är inte ensamt om att rusta. Rögle, Södertälje, Västerås, Leksand, Almtuna, Oskarshamn … äsch, nästan alla kan vara med topp sju. Striden om topp tre, om platserna i kvalserien, blir galen. Fantastisk. Tror jag.

Malmö går inte att tippa bort, men hockeyallsvenskan går nästan inte att tippa alls.

Bofors har värvat en italiensk landslagsmålvakt, Daniel Belissimo. Om han är i närheten av sitt rykte så blir Bofors bättre än i fjol. Problemet kan bli att det är alla andra också. Jag ser risken större att Bofors slåss i botten än chansen att laget har med play off att göra i slutänden.

Mer läsning

Annons