Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur sköts egentligen världens bästa liga?

Annons

KIF-tränaren Richard Holmlund tycker att världens bästa liga, damallsvenskan är en märklig serie. Jag kan bara hålla med.

Långa speluppehåll varvas med tätt schema och många matcher på kort tid.

En titt i det allsvenska spelprogrammet ger en känsla av att Svenska fotbollsförbundet har satt damallsvenskan på undantag.

Det märkliga spelprogrammet innebär till exempel att KIF i går spelade sin femte match. Obesegrade Linköping har bara hunnit med tre.

Det ger en allsvensk tabell som haltar svårt.

Och den linkande serien kommer inte att botas förrän efter OS-uppehållet och höstlöven har hunnit falla till marken.

Premiäromgången som skulle ha spelats i början av april kommer inte att fullbordas förrän om en vecka. Ännu värre är att den fjärde omgången spelas klart först den 17 september i höst, tre omgångar från säsongens slut!

KIF Örebros vårresa till Umeå i sjunde omgången är också kraftigt försenad. Matchen skulle ha spelats i slutet av maj, men KIF kommer att resa till Umeå först i slutet av augusti. Anledningen till flytten är att Sverige skulle ha spelat en U23-landskamp i maj.

Den matchen är inställd, men nu är det för sent att ändra ändringen. Det finns många andra anledningar till att möblera om i det damallsvenska spelprogrammet. Det är flicklandslagssamlingar, landskamper någonstans i bortre Oceanien och annat som prioriteras högre än "Världens bästa liga".

Man får känslan av att ansvariga på fotbollförbundet prioriterar kafferaster högre än allsvenskan.

"Det är hemmamatch så sällan att publiken glömmer bort att vi spelar fotboll här" suckade Holmlund när jag snackade med honom efter Linköpingsmatchen.

Det här duger inte och det skadar trovärdigheten. Och då har jag itne ens nämnt att Bälinge tilläts spela sin serierpremiär mot KIF örebro på ett blåsigt fält utan läktaren.

Mitt lag i korpfotbollen har premiär på tisdag. Där har jag förståelse för att märkliga saker händer. I damallsvenskan är förståelsen mindre.

De damallsvenska spelarna förtjänar bättre. Det visade matchen mellan KIF Örebro och Linköpings FC på Behrn arena. KIF tog ledningen med 1- 0 men kunde inte värja sig mot LFC-pressen i andra halvlek. VM-stjärnan Daniela krutade in segermålet från 25 meter med en härlig brasseträff i Kristin Hammarströms vänstra kryss.

Jag har aldrig sett KIF-Kristin så fastspikad i konstgräset och chanslös.

NA-sporten gjorde förra hösten en jämförelse mellan KIF Örebro och Linköping. Sammanställningen var jämn men visade ett litet övertag för LFC.

Det försprånget har östgötarna utökat under vintern.

I och med värvningarna av landslagets succéanfallare Jessica Landström och de brasilianska VM-spelarna Cristiane och Daniela kommer klubben redan i år att utmana Umeå IK i damallsvenskan.

KIF Örebro och forne guldtränaren Richard Holmlund måste bygga på längre sikt.

Laget saknar en måldrottning som med tyngd och snabbhet kan bryta genom ett motståndarförsvar. Det är ett resonemang som känns igen från ett annat allsvenskt lag i den här stan.

Annons