Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I allsvenskan tillåts inte kvinnokamp

Om stolen varit bara lite bekvämare hade jag antagligen somnat tidigt i går kväll. Hon som säger att hon ska bli bäst i världen fick ett tidigt gratismål. Sedan hände inget i 42 minuter.

Annons
Lasse Wirström, sportjournalist NA.

Någon kunde ha burit bort målburarna från Behrn arena, grillat öring i straffområdena. Jag kan inte se att det medfört någon väsentlig skillnad.

Kif Örebro och Umeå var en allsvensk toppmatch som i 45 minuter varken kunde eller tilläts vara det.

Kunde? Kif vågade ingenting, anföll med en och två som sprang i hav av ensamhet.

Tilläts? Damfotboll är i många stycken en annan sport än mäns dito, vilket först och främst beror på olika fysiska möjligheter i samma miljö. Men jag trodde ändå att reglerna var desamma. Så icke. I damallsvenskan får spelarna inte, eller i alla fall knappt, röra vid varandra.

Ja, jag raljerar. Men fotboll är en fysisk sport. Närkamper ingår i spelet, och så länge de är rena bör spelarna tillåtas att kämpa om bollen.

Vet inte om det råder särskilda direktiv till domarna som blåser i allsvenskan som säger att damer är mer fragila och inte bör låtas smälla på varandra, men det ser så ut. Och det hämmar damfotbollens utveckling.

I 45 minuter var Kif Örebro mot Umeå en match som trampade omkring i för stora galoscher runt en domare som pep vid minsta beröring. Stentrist.

Kan inte annat än att hålla med Kif-tränaren Richard Holmlund om att något måste göras åt domarstandarden, eller åtminstone bedömningsnivån, i damallsvenskan.

Efter paus blev det fotboll. Kif har aldrig tagit poäng av Umeå, jätten i svensk och internationell klubbfotboll. Med någon tur hade Kif gjort det i går, och det hade inte varit oförtjänt.

Kim Ekebom fick starta i anfallet när Maria Nordbrandt inte kunde vara med. Kim fick de fetaste chanserna att straffa Umeå, men saknade kanske kylan, rutinen eller något annat när möjligheterna dök upp.

När Elin Magnusson fick till ett inlägg som kröp över skallen på Elaine Moura och landade på Ekeboms fötter borde hon ha gjort mål. Men jag tänker inte kapa Kim, för det var hon som fanns där det hände, som fick saker att hända i Umeås straffområde.

Olina Vidarsdottir tryckte in en kvittering efter en av fem rödblå hörnor i andra halvlek. Målet dömdes alldeles riktigt bort, eftersom bollen sparkades ur händerna på målvakten Anna-Karin Rönnlund i momentet före.

Olina och Edda Gardarsdottir, det isländska paret i Kif Örebro, hotas av ”utvisning” efter EM-uppehållet. Klubben har kanske inte råd att behålla dem. Sportsligt sett har Kif inte råd att vara utan dem med bibehållen målsättning – topp fyra i tabellen.

18-åriga Ramona Bachmann kallas allt möjligt, underbarn och nästa Marta. Själv förklarar Umeås schweiziska ödmjukt att hon tänker bli bäst i världen. I går hade Bachmann alla problem i världen att ta sig förbi Marina Pettersson från Sörbyängen.

Att Marina inte fick pris som bästa hemmaspelare är mig en gåta.

Jo, jag vet att Bachmann gjorde matchens enda mål. En present hon fick av Sanna Valkonen och Kristin Hammarström.

Annons